Sante (3)

Met deze 5 stappen worden je gebakken aardappeltjes nóg knapperiger

Wat worden er veel aardappels gegeten in Nederland. Een van de favoriete bereidingswijzen: gebakken aardappeltje. Met dit 5-stappenplan maak jij de perfect gebakken aardappeltjes!

Nederland is een echt aardappelland, en we eten aardappels op veel verschillende manieren. Natuurlijk bij een AVG’tje, in een aardappelsalade en bij de asperges. Bovendien is er door de tijdelijke sluiting van de horeca een groot aardappeloverschot, dus door het eten van aardappels ga je ook nog eens voedselverspilling tegen!

Gebakken aardappeltjes zijn bij velen favoriet, vooral als ze knapperig van buiten en warm en zacht van binnen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat ze zo krokant worden? Wij delen 5 stappen waarmee aangebrande of halfgare aardappeltjes verleden tijd zijn. Met deze tips bak je de perfecte oer-Hollandse aardappeltjes!

Lees ook:Recept: aardappelröstie met Griekse yoghurt-kruidendip

Stap 1: kook de aardappelen voor

Kook jij je aardappelen voordat je ze gaat bakken of gebruik je rauwe piepers? Deze vraag kent geen goed of fout antwoord, het kan namelijk allebei. Maar voor perfect gebakken aardappeltjes moet je ze toch eerst even voorkoken. Tijdens het koken komt er namelijk zetmeel vrij dat tijdens het bakken lekker krokant zal worden! Snijd de aardappeltjes in blokjes, schijfjes of partjes. Zet een pan met water op het vuur of kook water in de waterkoker en giet dit in de pan. Wacht tot het water kookt, voeg een snufje zout toe, doe de aardappels in de pan en kook deze, afhankelijk van het formaat, in 5-10 minuten gaar. Prik af en toe met een vork in de aardappels om te testen of ze al gaar zijn: als je vork er makkelijk in gaat, zijn ze goed. Giet de aardappels af en laat ze nastomen met de deksel op de pan.

Stap 2: zorg voor een ruime, hete koekenpan

De perfect gebakken aardappeltjes zijn natuurlijk lekker krokant. Hiervoor moeten de aardappels genoeg bewegingsruimte hebben tijdens het omschudden. Kies daarom voor een ruime koekenpan en wacht tot de pan goed heet is. Ga door naar stap 3!

Stap 3: bak in margarine

Misschien denk je dat je aardappels het beste bakt in olie, maar geloof ons, er gaat een wereld voor je open zodra je de overstap maakt naar margarine. Door de margarine worden de aardappeltjes goudbruin en daarnaast worden ze knapperig van buiten en smeuïg van binnen. Precies zoals je je gebakken aardappeltjes wilt hebben!

Olie is minder geschikt omdat je het niet tot een hoge temperatuur mag verhitten – en dat wil je natuurlijk juist wel als je gaat bakken. Hetzelfde geldt voor roomboter, dat kan verbranden bij hoge temperatuur. Margarine bestaat uit verschillende plantaardige oliën en kun je wel tot hoge temperatuur verhitten, terwijl het niet spat en zorgt voor een prachtige goudbruine kleur. Tijd voor actie: smelt een blokje margarine in de pan, voeg de voorgekookte aardappeltjes toe en lees de volgende stap.

Stap 4: houd de aardappeltjes in beweging

Bij deze stap schakel je, terwijl jij zelf de groenten aan het snijden bent, je hulpkoks in. Vraag je kids of ze af en toe met een houten spatel in de pan willen roeren. Schud zelf de pan nog een keer of twee om zodat de aardappeltjes als het ware in de pan dansen. Dit is namelijk niet alleen essentieel om de aardappeltjes aan alle kanten goudbruin te bakken, maar heeft tegelijkertijd ook een hoog entertainment gehalte!

Stap 5: wees geduldig

Zoals met veel dingen, kost perfectie tijd. Een veelgemaakte fout bij iedere thuiskok is de gebakken aardappeltjes te snel uit de pan halen waardoor de binnenkant niet gaar is. Geduld is een schone zaak en dit is ook het geval bij de kunst van het bakken van aardappeltjes. Na een lange werkdag wil je het liefst zo snel mogelijk het eten op tafel hebben staan om de hongerige monden te voeden. Om daarna zelf, in alle rust, bij te kunnen komen van je drukke dag. Hou vol en heb geduld, na 5-10 minuten zijn de aardappeltjes perfect en klaar om op tafel gezet te worden!

Bron: Blue Band

Gerelateerde artikelen