Asperges Schillen Snijplank 2100x1440

Zo kook je perfecte asperges

Liefhebbers weten welk seizoen het is: aspergetijd! Dit is de manier om perfecte asperges te koken.

Veel aspergeliefhebbers kijken uit naar het begin van het voorjaar, omdat dan ‘het witte goud’ weer in de winkels ligt. Deze bijnaam krijgt de seizoensgroente doordat de eerste asperges nogal duur zijn, en omdat de witte stengels zich als ‘goud’ blootleggen in de aarde. Nederland is het vijfde aspergeland in de wereld en de aspergeteelt vind je hier vooral in Brabant en Limburg. Witte asperges eet je traditioneel gekookt met ham, ei en hollandaisesaus, maar eigenlijk kun je er van alles mee. Lekker!

Asperges koken

Perfecte asperges koken vergt wat kennis en kunde. Hoe lang moet je asperges koken? Welke pan gebruik je? Moet je asperges schillen? Het komt allemaal best wel nauw. Kook je ze te gaar, dan worden ze snotterig en is er geen weg terug. Zorg daarom dat je de basics beheerst met deze fool proof aspergetips.

De voorbereiding

Het schillen

Voor de allerbeste smaak koop je verse asperges. Snij een stukje van de onderkant af (je mes moet er makkelijk doorheen gaan; dan zit je goed) en schil de asperges. Dat doe je door ze in koud water te leggen en één voor één te schillen met een dunschiller of aspergeschiller. Doe dat grondig, want achtergebleven schil is draderig en ga je echt proeven.

De pan

Om asperges te koken heb je niet per se een aspergepan nodig. Wél is het belangrijk dat je pan groot genoeg is om de asperges er plat in te leggen, zonder dat de uiteinden tegen de rand gevouwen zitten. Het voordeel van de lange, smalle aspergepan is dat je de stengels rechtop en gelijkmatiger kunt koken, en makkelijk eruit krijgt. De toppen laat je in een aspergepan iets boven het water steken, zodat ze gestoomd en niet te gaar worden. Kijk, dat heet perfectie.

Het koken

Nu je je asperges en pan in de aanslag hebt, kun je gaan koken. Vul de pan met water en een beetje zout. Kook de asperges 3 tot 8 minuten, afhankelijk van de klasse, met de deksel op de pan. A-klasse kook je 3 minuten, AA-klasse 5 minuten en AAA-klasse 8 minuten.
Laat de asperges vervolgens in de pan met deksel nagaren voor nog eens 5 à 10 minuten. Prik steeds met je vork in het uiteinde van de stengel om te kijken of deze gaar is.

Uit de pan halen

Een gekookte asperge is delicaat. Je wilt geen druilerig hoopje op je bord, maar een ferme, intacte stengel. Schep de asperges daarom met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Nu zijn ze klaar om te serveren.

Benodigdheden

Aspergepan

Aspergepan Ad
Bestel hier

Aspergeschiller

Aspergeschiller Ad
Bestel hier