voedingsstoffen noten

Welke voedingsstoffen zitten in paranoten en andere noten?

Ook zo dol op noten? Voor wie graag een handje noten eet als snack: deze voedingsstoffen krijg je binnen als je bijvoorbeeld paranoten eet…

Paranoten zijn super gezond, als je er niet te veel van eet. Maar dta wist je misschien al. Maar wist je al welke voedingsstoffen er in noten zitten? Santé zocht het voor je uit.

1. Paranoten

Paranoten zitten vol met: selenium, dit spoorelement beschermt je cellen tegen beschadiging en zorgt voor een goede weerstand. De paranoot is ook bekend als Brazielnoten of Amazonianoten. Het woirdt gezine als een van de meest gezonde noten. De paranoot staat vooral bekend om de enorme hoeveelheid selenium. 100 gram paranoten bevat meer dan 25 keer de ADH. Naast selenium is de paranoot ook rijk aan andere mineralen als magnesium, fosfor en zink.
Hoeveel: met zo’n 6 tot 5 noten kom je al aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium (50 microgram).

Lees ook: welke noten zijn het gezondst?

noten helpen bij afvallen

Lees ook:Dit zijn de gezondste noten

2. Cashew noten

Zit vol met: ijzer. Dit mineraal is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en je stofwisseling.
Hoeveel: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vrouwen is 15 milligram. Voor vrouwen na de menopauze is dat 9 milligram. Met ongeveer 15 tot 20 noten zit je goed.

3. Amandelen

Amandelen zitten vol met: vitamine E. De meeste noten bevatten vitamine E, maar amandelen zijn het rijkst aan dit krachtige antioxidant dat gezonde cellen beschermt tegen vrije radicalen.
Hoeveel: 30 amandelen per dag leveren circa 9 milligram vitamine E op. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 8 milligram.

amandelen noten gezond

4. Walnoten

Zit vol met: omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetten beschermen je tegen hart- en vaatziekten en kunnen helpen bij het voorkomen van een depressie.
Hoeveel: eet 10 walnoten per dag en je hebt al voldoende alfa-linoleenzuur binnen, het bekendste omega-3-vetzuur.

redenen-vaker-walnoten-eten walnoten gezond
Beeld: Unsplash

5. Pistache noten

Zit vol met: koper, belangrijk voor een goede werking van je afweersysteem en zorgt voor de vorming van pigment in je haar.
Hoeveel: gemiddeld heb je dagelijks 1,2 milligram koper nodig. Met zo’n 50 pistachenoten zit je al op de helft. De rest haal je uit andere voedingsmiddelen, zoals groente (met name peulvruchten), fruit en brood.

Lees ook: 9 tips voor een gezond ontbijt

Tip van de redactie

Het boek Simpel & puur is bedoeld voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie, én voor elke levensgenieter die dankzij dit voedingspatroon lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS/ARCHIEF

BEEDL GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen