Welke Chips Zijn Het Gezondst

Welke chips zijn het gezondst?

Hoe vaak mag je chips eten? En welke chips is het gezondst? Of het minst ongezond volgens een diëtist? Santé zocht het voor je uit.

Waarom blijf je van chips eten? Languit op de bank of tijdens een feestje. Omdat chips verslavend lekker zijn. Maar bestaan er ook gezonde chips? Helaas moeten we je nu al teleurstellen. Chips worden op hoge temperaturen gebakken en bevatten veel zout en weinig vitamines.

Deze chips is het minst ongezond

Groentechips, chips met een minder hoog vetpercentage en chips die in het schap met sportproducten liggen vanwege een hoog eiwitgehalte: zijn ze echt gezonder dan gewone chips? Chips is ongezond doordat de aardappelen gefrituurd zijn, waardoor ze een hoog vetgehalte hebben en erg veel calorieën bevatten. Ook kan chips acrylamide bevatten, een schadelijke stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten als aardappelen verhit worden boven 120 graden Celsius. Daarnaast bevat chips veel zout, wat ongezond is voor onder meer je nieren en bloeddruk.

Paprika Chips
Paprika Chips

Hoe vaak mag je chips eten?

Over het algemeen is het beter om niet al te vaak chips te eten. Bij groentechips worden groenten als pastinaak en wortels gebruikt in plaats van aardappelen. Deze groenten zijn vers heel gezond, maar door ze te frituren worden ze net zo ongezond als aardappelchips. Veel goede voedingsstoffen zoals vitaminen gaan verloren tijdens dit proces en het vet- en caloriegehalte gaat ook flink omhoog. Ook bevat het product veel zout en kan ook hier de schadelijke stof acrylamide zijn ontstaan. Groentechips zijn dus niet gezonder dan gewone aardappelchips en vind je ook niet terug in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Groentechips
Groentechips

Lees ook: Waarom je echt een keer boerenkoolchips moet maken

In de oven gebakken chips

Ook de andere chipssoorten vind je niet in die schijf terug. Chips die in de oven zijn gebakken, in plaats van gefrituurd, zijn minder vet en bevatten minder calorieën. Het is dus een gezondere keuze dan gewone chips, maar dat maakt het niet tot een gezond product. Nog steeds is het vet- en caloriegehalte hoog en bevat het product veel zout, terwijl je amper goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Soms worden de aardappels vervangen door linzen, maïs (‘popcornchips’) of bijvoorbeeld soja-eiwit. Die chips bevatten meer vezels of eiwitten. Het nadeel van is dat ze naast het vele zout vaak veel toevoegingen bevatten om de chips lekker te laten smaken, zoals suiker en kunstmatige zoetstoffen. Dat heeft gewone aardappelchips dan weer niet. Die bestaan alleen uit aardappel, plantaardige olie en zout.

Tips bij het kiezen

  1. Check het etiket. Sommige chips bevatten meer zout of extra toevoegingen, zoals suiker. Wil je de minst slechte optie kiezen, ga dan voor naturel chips die in de oven gebakken zijn. Chips met smaakjes bevatten vaak suiker of andere toevoegingen om de smaak na te bootsen.
  2. Ga voor gezonde alternatieven. Lekker én gezond snacken doe je met ongezouten noten, pinda’s of snoepgroenten, of eventueel met ongezouten popcorn die je op smaak brengt met kruiden als paprikapoeder, kerrie of Italiaanse kruiden.
  3. Geniet! Soms heb je gewoon zin in chips en dat is helemaal prima. Dus kies de chips die jij het allerlekkerst vindt, hoe (on)gezond deze ook zijn en: geniet.

Lees ook: gezond broodbeleg hummus

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Ontdek hoe je met HELP, ik kan het niet laten! van Sana-coach en diëtiste Trees Peersman de strijd tegen snoepdrang aangaat. Dit boek onthult de onderliggende patronen van je eetgedrag en biedt praktische oplossingen om emo-eten en eetbuien aan te pakken. Leer gezond genieten zonder terug te vallen in oude gewoontes. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Mara Ruijter
Beeld: Getty Images

Trees Peersman, Sandra Bekkari