category colour brushLekker

Wat is het verschil tussen een taco, fajita, enchilada, burrito en quesadilla?

Een taco, fajita, enchilada, burrito of quesadilla gaat er wel in. Weet jij wat de verschillen zijn tussen deze Tex Mex gerechten?

Tortilla

De tortilla is de basis van bijna elk Tex Mex gerecht. Het zijn Mexicaanse pannenkoekjes die gemaakt worden van tarwe- of maïsmeel. Tortilla’s zijn ideaal om te vullen; vlees, vis of vega.

Taco

Taco’s bestaan uit gefrituurde of gedroogde tortilla’s, deze worden dubbelgevouwen en gevuld. Taco’s kunnen zowel hard als zacht zijn. De harde tacoschelpen die je in de supermarkt koopt, zijn de gefrituurde Amerikaanse taco’s. Deze taco’s koop je kant en klaar en verwarm je even in de oven.

Enchilada

Een enchilada is een opgerolde, gevulde maïstortilla. Deze maak je door de gevulde en opgerolde tortilla’s te overgieten met een pittige tomaten- of chilisaus, te bestrooien met kaas en te gratineren in de oven. Enchilada komt dan ook van het Spaanse werkwoord enchilar, dat ‘decoreren met chilipeper’ betekent.

Lees ook: Recept voor enchilada’s met champignons

Fajita

Een fajita is een tortilla die je vouwt als een envelopje. Deze gratineer je niet in de oven, maar hierbij serveer je juist alle ingrediënten los en vul je de tortilla’s vervolgens ter plekke aan tafel. De naam fajita komt van het Spaanse woord faja, dat band, riem of strook betekent en refereert naar de vorm van de ‘skirt’ steak, dat lang en dun vlees is van een rund. Dit is het vlees dat traditioneel op de fajita’s wordt gegeten. Vouw bij de fajita de onderkant van de tortilla eerst om voordat je hem oprolt. Zo krijg je een pakketje dat je makkelijk met de hand kunt eten, zonder dat er vulling uitvalt.

Lees ook: Recept voor vega mango fajita

Burrito

De burrito is een gevulde en opgerolde tortilla, maar dan gevuld met rijst, bonen, groenten en vaak rundvlees. De naam burrito komt van het Spaanse burro, dat ezel betekent.

Lees ook: Recept voor vegetarische burrito’s

Quesadilla

Quesadilla betekent letterlijk “klein kaas cakeje” in het Spaans. Het bestaat uit twee tortilla’s met daartussen een laag kaas en eventueel andere ingrediënten, zoals vlees en groenten. De quesadilla bak je in de pan of oven tot de kaas is gesmolten en wordt vooral als snack of lunch gegeten.

Lees ook: Recept voor quesadilla met gegrilde bloemkool

Bron en beeld: Santa Maria

Gerelateerde artikelen

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest