
Wat is gezonder: havermout of muesli?
16 juni 2025
Zowel havermout als muesli worden vaak gezien als een gezond ontbijt. Maar welke van de twee is nu écht beter voor je? Santé zet de feiten voor je op een rij.
Wat is havermout eigenlijk?
Havermout bestaat uit bewerkte haverkorrels, meestal gekookt of geweekt in melk of water. Havermout bevat:
- Veel vezels; met name beta-glucanen, die goed zijn voor je cholesterol
- Langzame koolhydraten; waardoor je langer een vol gevoel hebt
- Geen toegevoegde suikers; als je voor de pure variant kiest
En muesli dan?
Muesli is een mengsel van granen (vaak havervlokken), noten, zaden en gedroogd fruit. Er zijn ongezoete en gezoete varianten:
- De ongezoete versie zit boordevol vezels, gezonde vetten en mineralen
- De gezoete variant bevat vaak toegevoegde suikers en minder vezels
De voedingswaarden
Havermout (100 gram) | Muesli ongezoet (100 gram) | Muesli gezoet (100 gram) | |
Calorieën | 367 | 360 | 410 |
Vezels | 10 g | 8 g | 5 g |
Suikers | 1 g | 5 g | 20 g |
Eiwitten | 13 g | 10 g | 7 g |
Lees ook: ‘6 redenen om vaker havermout te eten’
Wanneer kies je voor wat?
- Havermout is ideaal als je op je suikerinname let en lang verzadigd wilt blijven
- Ongezoete muesli is handig als je van variatie houdt en extra crunch wilt
- Gezoete muesli? Lekker, maar eet met mate
Beide ontbijtjes kunnen gezond zijn, zolang je let op toegevoegde suikers en de grootte van de portie. Maar ga je dan voor havermout of muesli? Wil je een voedzaam begin van je dag? Kies dan voor pure havermout of ongezoete muesli en voeg zelf vers fruit of noten toe voor extra voedingsstoffen en smaak.
LEES OOK
Beeld: Getty Images
Uit andere media