Zalmbowl 4 2100x1440

Vol spannende smaken: crispy zalmbowl van Lucy Tweed

In deze zalmbowl van de Australische foodstylist Lucy Tweed zitten zó veel spannende smaken. Probeer ‘m vanavond nog!

Het is een luxeprobleem, maar we worden vaak gekweld door de vraag wat we nú weer moeten eten. De Australische foodstylist Lucy Tweed heeft daar antwoord op. Elke dag deelt ze op haar Instagramaccount @everyNightOfTheWeek gerechten die ze zelf klaarmaakt voor haar gezin. Zo bouwde ze tegelijkertijd een vast repertoire op en hoefde ze nooit meer te bedenken wat ze nu weer eens zou gaan koken. Iets waar ook haar volgers behoefte aan bleken te hebben. Haar recepten zijn nu verzameld in het boek: Dit kookboek is je beste vriend, hét antwoord op de vraag wat je nú in hemelsnaam weer moet koken, Lucy Tweed € 24,99 (Becht). Probeer alvast haar populaire Crispy Zalmbowl.

Crispy zalmbowl

Voor 4 personen

Ingrediënten:

1 el olijfolie

600 g zalmfilet, met vel, zonder graten

125 ml Poke-zendressing*

1 avocado, in kwarten en geschild

2 el zwart en wit sesamzaad, geroosterd

¼ kool, fijngesneden of gesnipperd

250 g magnetron-zilvervliesrijst

6 radijsjes, geschaafd

2 Libanese (korte) komkommers, geschaafd

2 lente-uitjes, alleen het groene deel, in ringetjes

150 g gedopte, gekookte edamame

1 pakje (2 g) krokante zeewiersnacks

100 g zeewiersalade (kant-en-klaar)

2 el ingelegde gember

een minihandje korianderblaadjes

3-4 halfzacht gekookte eieren, gepeld

* Voor de Poke-zendressing (375 ml):

1 tl honing

1 tl rijstwijnazijn

125 ml mirin (zoete rijstwijn)

3 el sojasaus

80 ml sinaasappelsap

1 el sesamolie

1 el geraspte gemberwortel

2 el in ringetjes gesneden

lente-ui

1 tl sesamzaad

Zo maak je het:

Maak eerst de Poke-zendressing. Als de honing niet vloeibaar is moet je hem een beetje opwarmen.

Doe alle ingrediënten in een pot en schud ze goed door elkaar. Bewaar de dressing maximaal een week in de koelkast. 

Maak nu de Crispy zalmbowl. Begin met een koude pan, doe de olie erin, leg de zalmfilet op het vel in de pan en bak 5-7 minuten op matig vuur, tot het vel goudbruin is. Keer de zalm om en haal de pan van het vuur. De restwarmte van de pan doet de rest. Ik heb mijn vis het liefst medium-rauw, maar als je van wat meer doorbakken houdt moet je hem 2 minuten langer bakken, voordat je de pan van het vuur haalt. Laat de zalm afkoelen, trek het vel eraf en scheur dit in stukjes. (Als het vel nog niet krokant genoeg is, kun je het even opbakken en in stukjes breken.) Snijd de vis in blokjes en maak ze aan met wat zendressing. Bewaar de rest van de dressing om over de salade te sprenkelen. Doop de zijkanten van de parten avocado in koud water en druk ze vervolgens in de sesamzaadjes. Leg alle andere ingrediënten (behalve de eieren) netjes op de schaal. Snijd de eieren vlak voor het serveren in de lengte doormidden en leg ze erop.

Tip van de redactie

Er is een aantal zaken waar we nooit vanaf lijken te komen – zoals die eeuwige after dinner dip na de lunch, hormonale moodswings en onbedwingbare trek in zoet of zout. De boosdoener? Voedingsgerelateerde schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Dit boek is zowel vermakelijk als informatief en staat boordevol met de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen en verrassend toepasbare tips. Glucose revolutie helpt om je gezondheid te verbeteren zonder op dieet te gaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.