Placeholder

Let op! Deze vijf groenten moet je niet rauw eten

Even snoepen tussen het koken door. We doen het allemaal wel eens. Maar met deze groenten kan je beter afwachten totdat ze gebakken of gekookt zijn.

 

Aubergines

Het is oppassen geblazen met deze lekkere paarse groente. Een aubergine bevat namelijk de stof solanine. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten bij inname van grote hoeveelheden.

Lees ook:Waarom bittere voeding belangrijk is

Champignons

In champignons en ander rauwe paddenstoelen zit het gifstofje araritine. Bij een grote hoeveelheid is de stof giftig. Een paar champignons meepikken kan dus geen kwaad, maar ga niet met het hele bakje op de bank zitten en lekker snacken. Zodra agaritine wordt verhit, breekt het af.

Kidneybonen

De kindeyboon kan helpen bij gewichtsverlies en is heel gezond, maar hij kan je vervelend laten voelen. Rauwe kidneybonen bevatten de gifstof lectine. Deze stof kan je misselijk maken en zelfs laten overgeven. Zelfs gedroogde kidneybonen bevatten deze gifstof. Het is dus belangrijk dat je deze altijd weekt en kookt. Kidneybonen uit blik zijn overigens wel rauw te eten. Deze zijn voor dat ze verpakt worden al voldoende verhit, wat lectine onschadelijk maakt.

Harricot verts

Of het echt lekker is om een rauwe harricot verts te eten is aan jou. Maar doe je het wel eens? Stop er mee! Net zoals kidneybonen bevatten harricot verts lectine. Je krijgt dus ook dezelfde klachten.

Kiemgroenten

Kiemgroenten zoals alfalfa en taugé vallen in dit rijtje een beetje buiten de boot. Ze bevatten namelijk geen gifstoffen, maar mogelijk wel bacteriën. Deze bacteriën kunnen mogelijk een voedselvergiftiging veroorzaken. Deze bacteriën zijn ook te doden middels verhitting. Als je de kiemgroente knapperig wilt houden kan je ze onderdompelen in kokend water of wokken in de wokpan.

Bron: Elle eten

Gerelateerde artikelen