bittere voeding

Waarom bittere voeding belangrijk is

Chips en chocolade kom maar door. Maar wanneer hunker je nou naar rauwe andijvie of spruitjes? Toch is het verstandig om geregeld bittere voeding te eten.

Bittere voeding

Bitter is naast zoet, zout, zuur en umami een van de vijf basissmaken. Over het algemeen vinden de meeste mensen dezelfde dingen wel en niet lekker. Bittere smaken staan niet bepaald boven aan het lijstje met favoriete smaken. Volgens onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research komt dat omdat bitter in de natuur vaak een indicatie is dat iets giftig is. Daarnaast hebben we van jongs af aan een aangeboren voorkeur voor zoet. Zoet voedsel is over het algemeen rijk aan energie. In de oertijd was de voorkeur voor zoet en de afkeer van bitter en zuur een belangrijke eigenschap om te overleven.

Lees ook: “5 tips voor een winterse salade”

Het is gezond

Iets bitters stabiliseert je bloedsuikerspiegel. De werking van bitter in je lichaam is vrijwel precies tegenovergesteld ten opzichte van die van zoet. Bittere stoffen kunnen het insulinegehalte in je lichaam reguleren, waardoor ze je bloedsuiker relatief lager
houden. Zo krijg je minder snel energiedips en is de kans op eetbuien kleiner.

Vroeger was alles bitterder

Heb je weleens het idee dat spruitjes en witlof vroeger bitterder waren dan nu? Dat kan kloppen. Omdat maar weinig mensen fan zijn van bitter, worden bittere groente- en fruitsoorten al jarenlang gekruist met zoetere soorten, waardoor ze steeds milder zijn gaan smaken. Toch leveren ook de nieuwe varianten nog altijd gezonde bitterstoffen op. Het heeft dus zeker zin ze op je menu te zetten. Kies dan in elk geval voor biologische groenten en fruit; deze bevatten nog de meeste van deze stoffen. Dit komt deels door de productiemethode zonder kunstmest en verdelgingsmiddelen en deels doordat in de biologische teelt vaker ouderwetse groente- en fruitsoorten worden gebruikt.

Het is goed voor je spijsvertering en darmwerking

Bittere voeding bevat onder andere de vitamines A, D, E en K, maar bijvoorbeeld ook zwavel. Deze stoffen stimuleren je galblaas en maagzuurproductie, waardoor je eten beter wordt verteerd. Ook de bewegingen van je darmwand verbeteren, waardoor meer voedingsstoffen worden opgenomen.

Het werkt als een detox

Bitter eten ontgift en bevordert de werking van de lever.

Het brengt je smaakpapillen in balans

Als je vaker bittere voedingsmiddelen eet, vermindert je verlangen naar zoet. Ook heb je sneller een verzadigd gevoel.

Bitter als medicijn

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van bitterstoffen op de gezondheid.
De stoffen in de wortels van witlof en cichorei bijvoorbeeld, zouden kunnen worden gebruikt in medicijnen tegen diarree, brandwonden, griep en neurologische aandoeningen. Er zijn ook aanwijzingen van een gunstig effect bij bepaalde hart- en vaataandoeningen en kanker

Bron: Santé februari 2019 Tekst: Annemieke de Gier

 

Gerelateerde artikelen