Tempeh burgers: Lenna Omrani’s favoriete recept
2 oktober 2023
Lekker vegan eten voor een fijn prijsje? Dat kan heel goed, bewijst vegan foodie Lenna Omrani. Dit recept voor tempeh burgers uit haar nieuwe boek is Lenna’s favoriet!
Foodblogger Lenna Omrani maakt snel naam in de wereld van plant-based food. Aan Santé vertelde ze over hoe ze als ex-topsporter door een diep dal ging, maar mede door plantaardig eten haar passie weer terugvond. Vorig jaar kwam haar eerste kookboek Every Day Vegan uit, en nu is er een tweede boek: de budget friendly variant. “Dat plantaardig eten duur zou zijn, is een hardnekkige fabel die ik graag ontkracht”, zegt Lenna. Alle gerechten in haar boek zijn daarom onder de €3,50 per persoon. Daarnaast deelt ze handige besparingstips voor in de supermarkt, zodat shoppen voor je maaltijden in deze dure tijden nét iets leuker wordt. Lenna bewijst dat je ook voor een fijn prijsje gewoon een lekkere vegan lifestyle kunt leiden.
Santé vroeg Lenna naar haar favoriete recept uit haar nieuwe boek Every Day Vegan Budget Friendly. Ga jij ‘m vanavond proberen?
BBQ tempehburgers
10-12 burgertjes – 30 minuten – €1,01 p.p.
Nodig
Oben, koekenpan, keukenmachine, tapasprikkers
‘Broodjes’
3 grote zoete aardappels in 20-24 plakken
2 el olijfolie
1 rode ui, in ringen
3 tomaten, in plakken
100 gr sla naar keuze
100 gr plantaardige yoghurt
2 el citroensap
½ tl knoflookpoeder
peper en zout, naar smaak
Burgertjes
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 wortels, in blokjes
1 tl gerookte-paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
400 gr tempeh, in blokjes
400 gr kikkererwten of cannellonibonen uit blik, uitgelekt
2 tomatenpuree
50 gr glutenvrije havermout
2 el sojasaus of tamari
100 gr vegan bbq-saus
peper en zout naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Leg de plakken zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.
- Maar in de tussentijd de tempehburgertjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuuren fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de wortel toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg het gerookte-paprikapoeder, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en bak nog een paar minuten, of tot de wortel zacht is.
- Schep de gebakken groenten in de keukenmachine en voeg de tempeh, kikkererwten of cannellonibonen, tomatenpuree, havermout en sojasaus toe en mix het tot een dikke massa. Is het nog te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe. Of olijfolie of water als het te droog is.
- Maak van de massa 8 tot 12 kleine burgertjes met je handen. Wil je ze wat extra smaak geven? Smeer ze dan in met bbq-saus.
- Verwarm de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgertjes 3-4 minuten aan beide kanten gaar. Leg de burgers daarna apart op een bord met keukenpapier.
- Maak als laatste de yoghurtsaus. Mix de plantaardige yoghurt met het citroensap, het knoflookpoeder en wat peper en zout in een schaaltje en zet opzij.
- Neem twee plakken zoete aardappel om een burgertje te maken. Leg eerst een burgertje op een plak zoete aardappel en leg er dan de sla, een plakje tomaat en wat ui op. Schep daarop wat yoghurtsaus en leg de andere plak zoete aardappel erop. Steek er eventueel een tapasprikker in.