afvallen

Hoe perfectionisme afvallen saboteert

Lukt het afvallen wel, maar het volhouden niet? Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode, vertelt hoe dit zit en hoe je het voorkomt.

Anki Willemsen (35) is voedingsdeskundige, founder van de Lazyfitgirl Methode en auteur van de bestseller De Eetswitch. Jarenlang had ze over- gewicht en eetbuien, ook heeft ze de zeldzame slaap-waakstoornis narcolepsie. Door haar voedingspatroon aan te passen, viel ze 25 kilo af en kreeg ze meer energie. Nu helpt ze andere vrouwen met hun mindset en eetswitchen naar voedzamere keuzes. Volg Anki op @lazyfitgirlmethode.

Afvallen

Rond mijn elfde ging ik voor het eerst op dieet. Ik had maat 42 en baalde van mijn lichaam, vetrollen en bolle wangen. Ik wilde niets liever dan net zo slank zijn als mijn zussen en vriendinnetjes in de klas. In mijn dagboek lees ik terug: ‘Ik ga net zo weinig eten tot ik dun ben.’

Met behulp van een diëtist stelde ik een eetplan samen. Dat verliep de eerste weken heel goed. Ik was een streber en wilde het graag ‘goed’ doen, eigenlijk te goed. Ik was een pro in afvallen, voor tien kilo draaide ik mijn hand niet om. Alleen was ik nog beter in weer aankomen. Plus wat extra. Hoe goed deze diëtist het ook bedoelde, door alle restricties belandde ik telkens weer in eetbuien. Dan at ik alles wat op de verboden lijst stond. Zelfs voeding die ik niet eens echt lekker vond. Dat ging tot mijn 21ste zo door.

Toch al verpest

Wanneer afvallen op de lange termijn niet lukt, geven we al gauw het dieet de schuld, of onze omgeving, of bepaalde situaties waardoor het zo lastig is vol te houden. De werkelijke oorzaak ligt echter heel ergens anders: het is perfectionisme waardoor het afvallen wel lukt en het volhouden niet gaat. Het is je perfectionisme waardoor je denkt: deze dag is toch al verpest, dat pak koekjes kan er ook nog wel bij. Het is je perfectionisme waardoor je blijft uitstellen: na deze verhuizing (of vul in met een andere situatie) ga ik het sporten weer oppakken. Het is je perfectionisme waardoor je alle rollen in je leven perfect wilt uitvoeren, waardoor er simpelweg geen tijd overblijft voor een gezonde leefstijl.

Lees ook: Manifesteer jezelf naar een gezondere leefstijl en ga afvallen zonder dieet

Ja zeggen tegen jezelf

Ja, we hebben het allemaal ‘druk’. Alleen heeft afvallen niets met tijd te maken en alles met prioriteit. Met jezelf de moeite waard vinden om meals te preppen, om die gezonde tussen- doortjes in je tas te gooien, om nee te zeggen tegen een ander en daarmee JA tegen jezelf. Het heeft alles te maken met zelfliefde, om het allemaal wat minder perfect te mogen doen. Om lak te hebben aan wat een ander vindt van jouw eetkeuzes en je bakjes bij de lunch.

Nooit te laat om te kiezen

Het zijn de hoge verwachtingen en eisen die jij jezelf stelt waardoor je de hele dag aan het rennen bent om het iedereen naar de zin te maken. Niemand is onmisbaar. Door altijd anderen te redden, voel jij je waardevol en doe je ertoe. Maar wie zorgt er voor jou? Na mijn narcolepsiediagnose besloot ik dat het tijd was om mijzelf te gaan redden. Wat een bevrijding was dit. Ik ontdekte dat ik er anderen mee kon inspireren. En nu is het mijn missie om jou te helpen jezelf te redden. Want het is nooit te laat om voor jezelf te kiezen. Nooit!

Favoriet van de redactie:

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Versa

Fitbit Versa

Smartwatch dames - Peach

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

TEKST ANKI WILLEMSEN
FOTOGRAFIE LARA GROENHOF
21 NOVEMBER 2023