Afvallen

Tijd voor verandering: zo gaat afvallen gemakkelijker

Heb je al jaren de wens om af te vallen maar lukt het maar steeds niet? Voedingsdeskundige Anki Willemsen geeft raad.

Wil jij al heel lang afvallen, maar blijft het bij een droom omdat je het maar blijft uitstellen? Of omdat je na elke dieetpoging weer aankomt? Dan is het tijd voor een verandering vanbinnen. Geen nieuw eetschema, geen begeleiding van honderden euro’s. Maar een verandering in jouw manier van denken. Nieuwe gedachten zorgen namelijk voor nieuw gedrag en voor nieuw resultaat. Let’s go!

Rustig & langzaam

Verandering 1: besef dat succesvol afvallen gedragsverandering is. Geen enkele quick fix gaat je duurzaam helpen die kilo’s te verliezen. Daarvoor is een rustige en langzame aanpak essentieel. Je brein gaat anders in de weerstand. Door kleine veranderingen stapsgewijs door te voeren, is opgeven geen optie meer. Laat je niet meer verleiden tot kansloze diëten. Jij bent slimmer dan dat.

Geduld

Verandering 2: meer geduld hebben op de weegschaal. Wanneer je vanuit motivatie wilt afvallen, is je wilskracht op dat moment heel hoog. Verlies in vetmassa merk je echter niet zozeer in kilo’s. Vet weegt namelijk in verhouding tot spieren veel minder. Je wilt juist afvallen in vetmassa en je spieren behouden. Want spier- massa zorgt voor een hoge vetverbranding en daarmee voorkom je het jojo-effect. Hoe langzamer jij afvalt in kilo’s, hoe beter. En die vetafname meet je door het maken van foto’s en het meten van je buik- en heupomtrek in centimeters. Ga alsjeblieft voor langetermijn- succes en gun jezelf de tijd!

Lees ook: Hoe een gezond ontbijt je helpt met sneller afvallen

Train gezonde gewoontes

Verandering 3: weet dat die wilskracht opraakt. Afvallen vanuit wilskracht is dan ook een heel slecht idee. Je houdt nieuw gedrag niet vol op wilskracht, hoe graag je ook wilt. Jij bent een gewoontedier, en je wilskrachtbatterij raakt altijd op. Daarom ga je in de Lazyfitgirl Methode bijvoorbeeld afvallen door het trainen van gezonde gewoontes. Daar heb je alleen aan het begin wilskracht voor nodig. Zodra deze gewoontes zijn geautomatiseerd in je brein, gaan ze als vanzelf. Denk aan het poetsen van je tanden. Zo kun je ook afvallen als je moe of druk bent en je motivatie wegvalt. Dit is je sleutel tot succesvol afvallen.

Een onderzoekende houding

Verandering 4: neem een groeimindset aan. Bij dieetpogingen zijn je gedachten vaak heel zwart-wit. Je hebt weer gefaald, het is weer helemaal fout gegaan en vanaf maandag ga je weer streng zijn. Wat brengen dit soort gedachten jou? Brengen ze je verder richting je doel? Met een growth mindset ga je ervan uit dat jij je kennis, kwaliteiten en vaardigheden kunt ontwikkelen door veel te oefenen. Neem een liefdevolle onderzoekende houding naar jezelf aan. Van welke gezonde (eet)gewoontes raak ik enthousiast? Het trainen van gewoontes is een skill, en met mijn Lazyfitgirl stappenplan leer ik het je graag!

Anki Willemsen (36) is voedingsdeskundige, founder van de Lazyfitgirl Methode en auteur van de bestseller De Eetswitch. Jarenlang had ze over- gewicht en eetbuien, ook heeft ze de zeldzame slaap-waakstoornis narcolepsie. Door haar voedingspatroon aan te passen, viel ze 25 kilo af en kreeg ze meer energie. Nu helpt ze andere vrouwen met hun mindset en eetswitchen naar voedzamere keuzes. Volg Anki op @lazyfitgirlmethode.

Tip van de redactie:

Wil jij voorgoed van overtollige kilo’s af? Dan is dit boek echt iets voor jou. Anki Willemsen’s Lazyfitgirl Methode belooft simpel, leuk en lekker afvallen zonder ingewikkeldheid. Ontdek hoe je eetswitcht naar een gezondere levensstijl met 75 heerlijke recepten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST ANKI WILLEMSEN
BEELD GETTY IMAGES

Anki Willemsen