Placeholder

Koken voor 10 in 10 stappen

Schiet jij in de stress als je alleen al denkt aan een tafel vol visite? Niet nodig, met dit stappenplan kook jij relaxed voor een groep van 10.

Begin op tijd

Koken voor een grote groep lukt niet zonder een goede voorbereiding. Begin dus op tijd met het samenstellen van het menu en het maken van lijstjes:

  • Hoeveel gasten komen er?
  • Welke gerechten wil je maken en in welke volgorde?
  • Kijk in je vriezer en voorraadkast wat je nog in huis hebt, en maak een lijst van de ingrediënten die je moet inkopen.
  • Vergeet niet te checken of je voldoende pannen, schalen, borden, glazen, bestek en tafelkleden hebt.

Lees ook: ‘Recept: nachoschotel met gekruid gehakt, kaas en guacamole’

Houd het eenvoudig

Het is leuk om indruk te maken op vrienden door iets heel ingewikkelds op tafel te zetten, maar de kans is aanwezig dat het mislukt. Maak het jezelf dus makkelijk en kies voor eenvoudige gerechten die lekker zijn en er mooi uitzien.

Doe alle boodschappen in een keer

Klinkt logisch, maar hoe vaak vergeet je niet iets, waardoor je tijdens het koken op en neer moet naar de winkel? Voorkom dat en dubbelcheck je boodschappenlijstje.

Bereid voor

In restaurantkeukens wordt onderscheid gemaakt tussen mise-en-place en service. Mise-en-place is alles wat je ‘s middags of de dag voor het etentje al maakt, zodat je op de avond zelf minder hoeft te doen. Service is alles regelen wat je op de avond zelf nog moet regelen en koken. Ook bij een etentje thuis is het handig om het zo aan te pakken. Door een of meerdere gangen van tevoren te maken, vermijd je stress.

Maak een draaiboek

Als je gaat koken voor een groep, helpt het om de avond in je hoofd al een paar keer af te spelen.

  • Wat is belangrijk om als eerste te doen?
  • Wat kan wachten?
  • Wat moet echt op het allerlaatst?

Het is handig om die planning op te schrijven in de vorm van een draaiboek. Zo heb je altijd overzicht, en hoef je niet bang te zijn om je cool te verliezen.

Oefen de gerechten

Het handigste is natuurlijk om gerechten te kiezen die je al eens hebt gemaakt. Wil je toch met iets nieuws komen? Oefen die gerechten dan alvast een keer. Zo kun je proeven of iets wel écht zo lekker is als je denkt en weet je op de dag van het etentje precies wat je moet doen.

Schakel hulp in

Koken voor tien klinkt niet alleen als veel werk, dat is het ook. Schroom dus vooral niet om hulp in te schakelen van vrienden en/of familie. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met het snijden van groenten of het dekken van de tafel. Ook kun je ze vragen om tussen de gangen door af te ruimen.

Doe de afwas

Zorg ervoor dat alle afwas weg is voordat je begint met koken. Ruim de vaatwasser uit, zodat alle vieze vaat er meteen in kan. Eventueel kun je tijdens het koken wat extra afwasbeurten inlassen.

Dek de tafel van tevoren

Soms verloopt je planning niet helemaal zoals je had bedacht. Als je eerst de tafeldekt, kunnen je gasten in elk geval gezellig zitten. Serveer alvast een wijntje of een cocktail en eventueel wat hapjes. Niemand die merkt dat jij achterloopt op schema…

Relax!

Trek kleding aan waarin je je lekker voelt en laat die hakken voor wat ze zijn als ze niet lekker zitten. Zet een muziekje op en geniet van het moment.

Bron: Santé maart 2019, tekst: Annemiek de Gier

Gerelateerde artikelen