Appelstroop

Is appelstroop gezond?

Je smult er misschien elke ochtend of middag van: een boterham met appelstroop. Maar is dat eigenlijk wel zo gezond? We zochten het voor je uit.

Dat sneetje appelstroop in de morgen kan een heerlijke start zijn van je dag. Daar hoef je natuurlijk niet mee te stoppen, maar misschien is het goed om te weten hoe gezond het eigenlijk voor je is. Want appels klinken natuurlijk gezond, maar is de stroop dat wel?

IJzer in appelstroop

Appelstroop bevat veel ijzer, daarom wordt er ook wel van gezegd dat het gezond is. Maar het bijzondere is: dat hoge ijzergehalte vind je niet in appels, maar in suikerbieten. De verhouding in appelstroop is namelijk vaak 70% suikerbietsap en maar 30% appelsap. Er wordt vaak gebruik gemaakt van suikerbieten, omdat ze goedkoper zijn én een stuk zoeter smaken. Zoveel appel zit er dus eigenlijk helemaal niet in appelstroop. Heb je ijzertekort? Dan adviseert het Voedingscentrum om toch echt te kiezen voor andere producten met veel ijzer uit de schijf van vijf, bijvoorbeeld spinazie en noten.

Lees ook: Deze 10 ijzerrijke foods zou je vaker moeten eten

Veel suikers

Maar, terug naar de vraag of appelstroop gezond is. Volgens het Voedingscentrum hoort appelstroop niet thuis in de schijf van vijf. Het kan dan misschien wel veel ijzer bevatten, het zit (helaas!) ook vol met suiker. Eén sneetje brood met appelstroop bevat maar liefst drie suikerklontjes. Er bestaan ook gezondere versies, maar die verschillen niet erg veel met de bekendere merken. Wil je toch af en toe een sneetje brood met de stroop eten? Dan kun je natuurlijk wel kiezen voor de varianten die grotendeels van appels worden gemaakt, maar eet het met mate.

Tip van de redactie

Karin Luiten wil mensen lekker laten eten zónder pakjes en zakjes. Wereldgerechten, we zijn er allemaal dol op. Waarom altijd aardappels-groente- vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Met haar nieuwste kookboek Wereldgerechten reis je in 115 recepten de wereld rond. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON VOEDINGSCENTRUM, DROGE SPIEREN
BEELD UNSPLASH

Karin Luiten