Avocadoboom

Hoe kweek je een avocadoboom?

Gek op avocado? Kweek dan eens je eigen avocadoboom. Supermakkelijk en leuk. Het enige wat je nodig hebt is een schone pit, een glas water, 4 satéprikkers, een bloempot en een portie geduld.

Stap 1: Maak de pit schoon

Haal de pit uit de avocado en verwijder het vruchtvlees. Voorkom dat je de pit beschadigt. Was de buitenste bruine laag er niet af, want dit laagje beschermt juist de binnenkant van de pit.

Lees ook:4 manieren om een halve avocado te bewaren

Stap 2: Steek satéprikkers in de pit

Steek ongeveer halverwege drie of vier satéprikkers (of houten tandenstokers) in de pit. Met deze constructie kun je de pit op de rand van een glas water laten rusten. De pit moet namelijk voor de helft onder water liggen, de bovenste helft moet droog blijven.

Stap 3: Zet het glas met de pit op een zonnige plek en wacht….

Kies een plek met veel zonlicht en vervang het water minimaal elke week, zodat bacteriën geen kans krijgen. Nu is het wachten geblazen tot de pit ontkiemt. Zorg ervoor dat de pit nooit droog komt te staan, want de jonge plant zal dit niet overleven. Dit kan wel 8 weken duren. Na een tijdje gaat de bovenkant van de pit uitdrogen en scheuren, de buitenste laag laat langzaam los en na een tijdje schiet de pit wortel. Zorg ervoor dat de pit nooit droog komt te staan, want dat gaat de plant niet overleven. Na verloop van tijd zal ook de pit aan de bovenkant ontkiemen.

Stap 4: Wees geduldig 

Het is nu wachten totdat de pit ontkiemt. Je zult hier geduld voor moeten hebben, het kan namelijk wel tot 8 weken duren totdat het zo ver is. Na een tijdje zal de bovenkant van de pit uitdrogen en gaan scheuren. De buitenste laag van de pit zal langzaam afkavelen en na een tijdje zal de pit wortel schieten. Zorg ervoor dat de pit nooit droog komt te staan, want de jonge plant zal dit niet overleven. Uiteindelijk zal de pit ook aan de bovenkant ontkiemen.

Stap 5: Plant de boom

Als de plant ongeveer 15 cm hoog is, kun je hem planten. Vul een pot van zo’n 20 tot 25 centimeter (diameter) met potgrond en zorg dat de pit voor de helft boven de grond uitsteekt.

Stap 6: Lekker laten groeien

Geef de plant dagelijks water. Een avocadoboom houdt van vochtige grond, maar niet doorweekt. Als de bladeren een beetje geel beginnen te worden, heb je hem te veel water gegeven. Worden de bladeren aan de uiteinden bruin, dan heeft de plant juist te weinig water gehad. En dan nu de grote vraag: wanneer kun je avocado’s gaan plukken? Tja, dat kan wel even duren. Soms kan het na 3 of 4 jaar al, maar sommige planten doen er veel langer over.

Bron: Hetkanwel.nl

Gerelateerde artikelen