Pindakaas Gezond Of Niet Gezond afvallen gezonde vetten voeding sante

Hoe gezond of ongezond is pindakaas?

Op de redactie van Santé zijn we dol op pindakaas. Er is altijd minstens een pot te vinden. Gastblogger en voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt ons vandaag meer over pindakaas.

Anita Mulderij: ‘Pindakaas. De één vindt het fantastisch, terwijl de ander er niet aan moeten denken of misschien zelfs allergisch voor is. Maar hoe gezond is pindakaas eigenlijk? Op welke manier kun je pindakaas het beste toevoegen aan je eetpatroon? En past het eigenlijk bij jouw leefstijl?

Waarom is pindakaas goed voor je?


Voor velen van ons is pindakaas oud en vertrouwd broodbeleg, zoals we allemaal Pindakaas Calve´kennen. Wie is er niet groot mee geworden? Het is een pasta van geroosterde, gemalen pinda’s. Veel varianten uit de winkel bevatten daarnaast suiker, zout en palmolie. Wist je dat pinda’s geen noten zijn? Ze vallen in de peulvruchtencategorie, waar ook linzen, erwten en bonen bij horen. Vaak worden pinda’s echter in een adem genoemd met walnoten, cashewnoten en amandelen, dat komt doordat pinda’s ongeveer dezelfde voedingsstoffen bevatten.

Pindakaas waarom is pindakaas goed voor je? Kan je elke dag pindakaas eten?

Wat is de beste pindakaas?


Van pindakaas kun je tegenwoordig verschillende soorten vinden. Zowel in de supermarkt als de natuurwinkel. Het schap staat vol met verschillende varianten. Van pindakaas met chili tot pindakaas met karamel en zeezout. Wil je weten wat je precies eet? Check het etiket. Vaak zit er in natuurlijke pindakaas ook extra olie en suikers. Soms bevat pindakaas ook zout en palmolie nog een heleboel andere ingrediënten, bijvoorbeeld melasse, sojabonen en koolzaad – en sojaolie. Probeer transvetten te vermijden, transvetten verhogen het risico op hart – en vaatziekten. Aan te raden is om deze pindakaassoort over te slaan. De derde soort is de pindakaas met ‘zoveel procent minder vet’. Let op: in dit geval worden vetten gewoon vervangen voor extra suikers. Altijd even op het etiket kijken als je het zeker wilt weten. Hoe meer pinda hoe beter.

Hoeveel calorieën heeft pindakaas

Een portie pindakaas (twee eetlepels) bevat tussen de 170 en 200 calorieën, ongeveer 16 gram vet, 6 tot 8 gram koolhydraten en 7 tot 8 gram eiwit. Het eiwit dat je in pindakaas vindt bevat bovendien alle aminozuren. Maar zorg ervoor dat je pindakaas niet als voornaamste bron van eiwitten tot je neemt. Er zit namelijk twee keer meer vet dan eiwitten in pindakaas. Bovendien is pindakaas niet caloriearm. Kijk als je bij Albert Heijn of Jumbo bent of waar je je pindakaas koopt, even goed op het etiket.

Lees ook: 3 trucjes die je helpen met afvallen

Dieettips afvallen dieetschema 10 kilo afvallen pindakaas en afvallen

Pindakaas gezond


Als je voor de meest natuurlijke, onbewerkte variant gaat, bevat pindakaas een grote hoeveelheid gezonde vetten, vitaminen, mineralen en flink wat eiwitten. Een prima voedingsmiddel om regelmatig aan je voedingspatroon toe te voegen dus.

Kun je pindakaas eten als je wilt afvallen?

Afvallen draait om gezonde gewoontes, gevarieerd eten en jezelf een gezonde leefstijl aanwennen. Pindakaas past zeker in je voedingspatroon als je bezig bent met afvallen. Doordat het bestaat uit vetten en eiwitten geeft het je lang een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent om over te eten. Zorg dat je gevarieerd blijft eten, want: te veel van welk voedingsmiddel dan ook is nooit goed. Doe een eetlepel pindakaas in je gezonde smoothie, smeer het op een cracker van boekweit of gebruik het als ingrediënt in je zelfgemaakte snackrepen.

Lees ook: 10 producten die je gewoon kunt invriezen

Zelf pindakaas maken

Door zelf pindakaasnut butter in het Engels klinkt ook leuk – te maken, weet je zeker welke ingrediënten jouw smeersel bevat. Bekijk het recept om zelf pindakaas te maken. En, probeer eens je eigen pindakaas te maken van pinda’s, olie een snufje zeezout, rauwe cacaopoeder en kaneel. Geniet!

Meer tips voor een mooi en gezond lijf? Kijk op JasperAlblas.nl voor gratis voedingstips en heerlijke gezonde recepten.

TEKST ANITA MULDERIJ

BEELD GETTY IMAGES

6 DECEMBER 2023

TIP VAN DE REDACTIE

Het boek Simpel & puur is bedoeld voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie, én voor elke levensgenieter die dankzij dit voedingspatroon lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten. Voor meer info klik op onderstaande button.