fouten-bonen-eten-niet-afvallen

Door deze 4 fouten helpt bonen eten je niet bij het afvallen

Zou jij graag wat willen afvallen en ben je op zoek naar gezonde foods die je daarbij kunnen helpen? Misschien heb je weleens gehoord dat het eten van peulvruchten en bonen je kan helpen om een gezonde leefstijl op te pakken. En dat is zeker waar, áls je het goed doet. Er zijn namelijk een paar fouten die je kan maken bij het eten van bonen die ervoor zorgen dat je niet afvalt… Deze fouten wil je dus niet maken!

1. Bonen als enige eiwitbron

Eiwit is een voedingsstof die ervoor zorgt dat je snel verzadigd raakt. Hierdoor kan het eten van eiwitten ervoor zorgen dat je je aan je eetschema houdt zonder trek te krijgen, zelfs als je minder calorieën gaat eten. Maar bonen zouden niet je enige eiwitbron moeten zijn. Ze bevatten namelijk niet alle aminozuren die je lichaam nodig heeft. Veel bonen bevatten weinig methionine, een aminozuur wat je vooral vindt in graansoorten. Bonen bevatten daarentegen juist veel lysine, wat je minder vindt in granen. Daarom kan het goed werken om deze twee foods met elkaar te combineren, bijvoorbeeld bonen met rijst. Je hoeft ze niet per se tijdens dezelfde maaltijd te eten om van te voordelen te kunnen genieten, FYI ;-)

Lees ook: ‘7 simpele tips voor het koken van gedroogde bonen

2. Bonen in blik kopen

Meer dan 70% van het natrium wat we op een dag binnenkrijgen, komt van bewerkte, voorverpakte foods. Ja, dus ook bonen in blik. Nu verschilt het natriumgehalte wel per blik – sommige bevatten het helemaal niet, anderen bevatten meer dan 1.000 milligram per blik. Als je te veel natrium eet, houdt je lichaam meer water vast, waardoor je je opgeblazen kan voelen en je zelfs aan kan komen. Doe jezelf en je taille een plezier en kies daarom voor bonen met een laag natriumgehalte!

3. Bonen alleen met vlees combineren

Wanneer je bonen met vlees combineert, krijg je veel eiwitten binnen. En uit onderzoek is gebleken dat een eetpatroon met veel eiwitten en weinig calorieën ervoor kan zorgen dat je beter kan afvallen. Maar wist je dat plantaardige eiwitten hier wellicht nog meer bij zouden kunnen helpen? Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat vegetariërs en veganisten over het algemeen minder wegen dat omnivoren. Ook bleek uit een onderzoek uit 2018 dat BMI-stijgingen voornamelijk gerelateerd waren aan hoe vaak mensen vlees aten. Probeer daarom eens (wat vaker) te kiezen voor plantaardige eiwitbronnen en kijk wat het met je afvalproces doet, wie weet helpt het!

4. Bonen combineren met calorierijke toppings

Heel lekker die bonen met kaas, zure room, guacamole en nacho’s, maar heel afvalproof is deze combinatie niet… Door je bonen te combineren met calorierijke toppings als deze, zorg je ervoor dat je niet alleen niet afvalt, maar zelfs aankomt. Combineer je bonen daarom met voedzame toppings die wat minder calorieën bevatten voor meer succes tijdens je afvalproces!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen