gedroogde-bonen-koken-tips

7 simpele tips voor het koken van gedroogde bonen

Bonen zijn er in allerlei verschillende maten, kleuren en smaken: van witte bonen en bruine bonen tot kidneybonen, noem het maar op. Ze hebben ook ieder hun eigen bereidingswijze, maar met deze tips zorg je er in ieder geval voor dat je het maximale uit je bonengerecht kan halen, zowel qua smaak als qua textuur. Lees je mee?

Lees ook: ‘5 heerlijke recepten die starten met een blik bonen

1. Gebruik voldoende water

De meeste bonen zijn pas na een tijdje gaar – zo tussen een half uur en twee uur – waardoor het water in de pan na een tijd flink terug begint te lopen. Zet daarom de bonen voordat je begint met koken onder water met ongeveer 5 centimeter speling, afhankelijk van de vorm van je pan. Als het water te laag komt te staan, kan je altijd nog water toevoegen, maar des te minder je hoeft toe te voegen, des te beter.

2. Wees niet zuinig met zout

Je kan bonen het beste zouten door zout aan het water toe te voegen. Voor een zak van 450-500 gram heb je in ieder geval 2 theelepels zout nodig. Voeg het zout toe direct nadat je de bonen onder water hebt gezet, dus helemaal aan het begin. Roer het water goed door om het zout te helpen op te lossen. Tijdens het koken zal het zout dan langzaam in de bonen trekken, wat ze nét iets meer smaak geeft.

3. Gebruik veel knoflook, kruiden en specerijen

Je wil natuurlijk dat je bonen rijk aan smaak zijn, want dan zijn ze het lekkerst. Je kan je bonen het beste kruiden zoals je ze ook hebt gezouten: via het water waarin ze koken. Heerlijke smaakmakers zijn geperste teentjes knoflook, een halve ui en warme kruiden zoals rozemarijn en salie. Ook kan je natuurlijk specerijen gebruiken als je daar trek in hebt, bijvoorbeeld komijn, koriander, gember en kurkuma – yummy!

4. Zorg dat het water niet volledig kookt

Alhoewel het behoorlijk lang kan duren voordat bonen goed gaar zijn, het is de moeite waard om het geduld te hebben. Wanneer je de bonen namelijk op hoog vuur snel aan de kook brengt, heeft dit niet bepaald een positief effect op de smaak die je probeert te creëren. Het geheim? Laat ze lang en rustig koken, waardoor je ze precies goed kan krijgen!

5. Gebruik een vetsoort

Wil je nét iets extra’s toevoegen aan je bonen? Voeg dan een of twee eetlepels olijfolie toe aan de bonen terwijl ze koken. Zo smelt het vet in het kokende water en dat zorgt ervoor dat je bonen een rijkere smaak krijgen. Wil je helemaal een unieke smaak creëren? Gebruik dan wat leftover vet, bijvoorbeeld van het bakken van biefstuk of varkensvlees. Wedden dat je bonen daardoor nóg beter smaken?

6. Stop op het juiste moment

Verschillende bonen hebben ook verschillende bereidingstijden. Witte bonen zullen bijvoorbeeld sneller klaar zijn dan kidneybonen. Wanneer de bonen bijna klaar zijn is het verstandig om ze iedere vijf tot tien minuten even te proberen: je wil een boon die zacht is, maar niet bijna uit elkaar valt. Er zou een klein beetje weerstand moeten zijn, maar zeker geen harde bite, dat houdt namelijk in dat je ze langer moet koken!

7. Bewaar gekookte bonen in hun sap

Wanneer je de bonen zonder het sap bewaart, verlies je daardoor een groot deel van de smaak. Het sap zit namelijk vol met de essentie van je bonen en kruiden, dus als je ze in het sap bewaart, zijn je bonen veel lekkerder wanneer je ze opnieuw opwarmt. Probeer maar!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen