recepten-maken-blik-bonen bonen gezond afvallen dieet

5 heerlijke recepten die starten met een blik bonen

In een tijd waarin we veel vertrouwen op voorraadkastproducten, moeten we zelf creatief leren zijn met eten. Daarom hebben wij 5 heerlijke recepten voor je die je kan maken met een blik bonen als basis. Geloof ons, deze wil je zeker proberen!

Lees ook: ’10 gezonde voorraadkastproducten die je altijd in huis moet hebben

1. Bonen op toast

Neem een blik bonen van ongeveer 500 gram. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan, voeg er wat fijngehakte knoflook aan toe en bak deze tot ze goudbruin zijn. Voeg de bonen toe en breng ze op smaak met zout en peper voordat je ze prakt. Neem wat sneetjes brood, wrijf ze in met wat knoflook en sprenkel wat olijfolie op beide kanten van de sneetjes. Rooster ze in de oven of in een pan totdat ze goudbruin zijn. Beleg de sneetjes met de bonen en sprenkel er nog wat meer olijfolie overheen. Garneer je broodjes met wat bladgroenten of kruiden, wat peper en een beetje citroensap. Eet smakelijk!

2. Dip van witte bonen en geroosterde rode pepers

Neem een blik cannellini bonen van 500 gram. Prak de bonen samen met 150-175 gram geroosterde rode pepers, een klein teentje knoflook, een theelepel gerookte paprikapoeder en 70 milliliter vers citroensap tot de dip glad en romig is. Breng de dip op smaak met wat zout en peper naar smaak en serveer hem met pitabrood.

3. Gerookte bonentortilla’s

Neem een blik pinto bonen van 500 gram. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg er een gesneden sjalotje aan toe en bak deze totdat hij zacht is en begint te ruiken. Voeg de bonen en een halve tot een hele chipotle chilipeper toe (afhankelijk van hoe pittig je je eten wilt hebben). Voeg 70 ml bonenvocht toe en bak dit, terwijl je het mengsel prakt met een stamper, totdat de bonen een dikke pasta vormen. Smeer de pasta vervolgens op wat tortilla’s en beleg ze met pepers en geraspte kaas. Bak de tortilla’s vervolgens aan tot de kaas is gesmolten.

4. Kaasomelet met zoete aardappel en zwarte bonen

Neem een blik zwarte bonen van 500 gram. Verwarm wat olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg er een geschilde en geraspte zoete aardappel en een fijngehakt teentje knoflook aan toe. Breng dit op smaak met zout en peper. Bak totdat de zoete aardappel zacht is en bruin begint te worden, dat duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. Schep het over in een kom en roer de bonen en een handje verkruimelde kaas er doorheen. Neem een andere kom en klop er twee grote eieren in los. Voeg er wat zout aan toe. Bak de eieren in de koekenpan gedurende twee minuten. Verdeel de helft van het bonenmengsel over de omelet en vouw de omelet dubbel. Herhaal hetzelfde met nog twee eieren en de andere helft van het bonenmengsel.

5. Zwarte bonenburgers

Neem twee blikken zwarte bonen van 500 gram. Doe ze in een keukenmachine, samen met 35 gram broodkruimels, een groot ei, een theelepel gerookt paprikapoeder, een theelepel komijn, een theelepel zout, een theelepel peper en een kwart theelepel cayennepeper. Roer alles door elkaar en zet de keukenmachine kort aan om alles samen te kneden. Verdeel het deeg in vijf burgers van ongeveer 2 centimeter dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de bakplaat 30 minuten in de koelkast. Verwarm wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgers, druk ze voorzichtig aan met een spatel totdat ze aan beide kanten bruin zijn. Dit duurt ongeveer 6 minuten per kant. Serveer de burgers op broodjes met toppings naar keuze. Tip: barbecuesaus gaat goed samen met de smaak van de bonen!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen