10 gezonde voorraadkastproducten die je altijd in huis moet hebben
13 maart 2020
Hou jij ervan om een flinke voorraad aan producten in te slaan voor het geval je een keer geen zin hebt om de deur uit te moeten voor boodschappen of voor als je ziek bent? Dan kan je het beste zorgen dat je deze 10 gezonde voorraadkastproducten altijd in huis hebt.
Lees ook: ‘4 dingen die je dagelijks eet die waarschijnlijk over de datum zijn’
1. Zaden
Zaden bevatten een heleboel mineralen die een boost geven aan onze botten, haar, huid en nagels. Ook geven ze ons meer energie. Zo bevatten sesamzaadjes calcium en hennepzaad mangaan en ijzer. Bewaar ze in de koelkast of vriezer om ze nog langer houdbaar te houden. Je kan ze bijvoorbeeld over salades en yoghurtgerechten sprenkelen, ze in een baksels verwijzen, ze door het broodkruim met voor cripsy kipstukjes of ze in de blender doen voor een zelfgemaakte tahine.
2. Bonen
Gedroogde bonen of bonen in blik zijn een goede plantaardige eiwitbron die je in de voorraadkast kan bewaren. Ze zitten vol vezels vitamine B en je kan ze op meerdere manieren gebruiken tijdens het koken. Denk bijvoorbeeld aan in soepen, in of naast rijstgerechten, door pasta’s, in dips en door stoofgerechten en lasagnes. Koop je ze in blik? Let er dan op dat je voor een variant gaat met een laag zoutgehalte.
3. Alternatieve melksoorten
Havermelk, amandelmelk en sojamelk zijn ideaal om in je voorraadkast te bewaren. Ook deze kan je op tal van manieren gebruiken, van tijdens het koken en bakken tot in je koffie, muesli, smoothies, noem het maar op. Kies voor varianten die weinig suiker en geen gom of stabilisatoren bevatten, dan zijn ze niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond.
4. Havervlokken
Ook de havervlokken mogen niet in je voorraadkast ontbreken. Je kan ze gebruiken om overnight oats mee te maken (bijvoorbeeld met een van je alternatieve melksoorten en wat fruit) of een hartig ontbijtje mee te maken met eieren en avocado. Havervlokken bevatten probiotica, die de goede bacteriën in je darmen voeden. Een win-win situatie dus!
5. Kikkererwtmeel
Kikkererwtmeel (ook wel bekend als garbanzomeel) is in het Midden-Oosten populair voor het maken van gerechten als falafel, hummus en papadums. Ook is het een ideaal gerecht voor als je glutenvrij wilt bakken. Maak er bijvoorbeeld je eigen crackers, taarten, broden en pizzabodems mee. Ook kan je het meel goed gebruiken als verdikkingsmiddel voor sauzen, jus en soepen. En laat het nu ook nog eens vol met eiwitten en vezels zitten, wat wil je nog meer?
6. Cacao
Als we het hebben over cacao bedoelen we natuurlijk niet bewerkte chocolade. Rauwe cacao zit vol magnesium en krachtige antioxidanten zoals flavonoïden. Je kan cacao gebruiken in je koffie, chocolademelk en natuurlijk door baksels. Kom maar door met die cacaoboost!
7. Kruiden
Waar moeten we beginnen? Rode chilivlokken geven je immuunsysteem een boost, kurkuma bevat krachtige antioxidanten die een ontstekingsremmend effect hebben en zo heb je nog een tal van kruiden die een positief effect op je gezondheid hebben. Natuurlijk kun je die ook prima in je voorraadkast bewaren! Ze zijn niet alleen gezond, ze voegen ook nog een heerlijke smaak toe aan je maaltijden zónder dat je er suiker, vet of chemicaliën voor nodig hebt. Klinkt goed, toch?
8. Kruidenthee
Niet alleen de kruiden zelf, maar ook kruidenthee is een fijne toevoeging aan je voorraadkast. Er zijn veel smaakvolle en makkelijk verkrijgbare kruidenthee-opties waarvan de smaken natuurlijk zijn. Kamillethee is bijvoorbeeld een goede keuze; het kan worden gebruikt om beter te slapen en goed slapen is een van de beste manier om gezond te blijven.
9. Goede olijfolie
Olijfolie bevat gezonde vetten, kan ontstekingsremmend werken én maakt veel gerechten een stuk lekkerder. Bereid je pasta, vis en groenten in olijfolie en voeg er een extra scheutje aan toe als het klaar is – waarom niet? Zorg er in ieder geval voor dat je olijfolie-fles van donker glas of metaal gemaakt is en bewaar het op afstand van warmte om het langer te kunnen bewaren.
10. Groentebouillon
Groentebouillon kan een enorm rijke smaak geven aan eenpansgerechten en soepen. Maak je de bouillon vanaf scratch? Verwerk er dan wat lekkere leftovers in, zoals groenten, kruiden of Parmezaanse kaas – heerlijk!
Bron: Realsimple.com