dingen-dagelijks-eten-over-datum

4 dingen die je dagelijks eet die waarschijnlijk over de datum zijn

Hoe goed let jij op de houdbaarheid van de producten die je eet? Al let je erop als een havik, er is toch een grote kans dat jij dagelijks producten eet die eigenlijk over de datum zijn. Dat kan gelukkig lang niet altijd evenveel kwaad, maar het is wel verstandig om er goed op te letten, zeker bij bepaalde producten. Ben jij ook zo benieuwd welke het zijn? Lees dan snel verder!

Lees ook: ‘8 plantaardige foods die je vaker zou moeten eten

1. Kruiden en specerijen

Natuurlijk zullen je vertrouwde komijnpoeder en koriander je niet doodziek maken, maar helaas gaat de smaak er wel af als je ze al te lang in je kruidenrekje hebt staan. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want we gebruiken de kruiden en specerijen juist voor precies het tegenovergestelde: smaak toevoegen! Helaas raken ze nu eenmaal hun smaak kwijt na een tijdje en dat is sneller dan je waarschijnlijk denkt… Vaak staat de houdbaarheidsdatum van deze producten op ongeveer drie jaar, maar de smaak gaat er al veel eerder vanaf. Zeker weten dat je specerijen hebt waar de smaak vanaf spat? Koop dan verse specerijen in plaats van gemalen specerijen: deze zijn minder blootgesteld aan zuurstof en smaken daarom langer beter.

2. Vleeswaren

Bij vleeswaren moet je wel goed oppassen, want deze te lang gebruiken is niet goed voor je gezondheid. Doordat de vleeswaren in plastic verpakt zitten, hebben we vaak het idee dat we ze langer kunnen eten dan eigenlijk het geval is. Sterker nog, de meeste vleeswaren kun je het beste drie dagen nadat je ze hebt gekocht al op hebben gegeten. Je kan de vleeswaren wel nog veilig eten ongeveer een week na het aanschaffen, maar als het anders ruikt dan je gewend bent of er wat slijmeriger uit begint te zien, kan je ze beter direct in de prullenbak gooien. Goed opletten dus!

3. Knoflook

Aangezien we knoflook moeten bewaren in een droge, koele en donkere plek in de keukenkast, vergeten we soms nog wel eens hoe lang de knoflook er eigenlijk al ligt. Op zich moet dit geen probleem zijn, want een … knoflook gaat wel tot zes maanden mee. Knoflookteentjes, aan de andere kant, kan je tot drie weken bewaren en zelfs maar een week als ze al gepeld zijn. Gehakte knoflook is zelfs al na een paar uur niet meer goed, tenzij je er olijfolie overheen doet. Komen er groene stengels uit je knoflook spruiten? Gooi het dan liever weg, want de smaak wordt er niet beter op en je zorgvuldig bereide maaltje dus ook niet…

4. Brood

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar vaak eet je je brood al nadat de houdbaarheidsdatum is verlopen. Meestal is brood namelijk al niet helemaal goed meer voordat het zichtbaar wordt. Gelukkig kan het dan nog niet heel veel kwaad om je brood gewoon te blijven eten, maar als het anders gaat ruiken of je kleine schimmelplekjes gaat zien, dan is het wel echt tijd om het weg te gooien. Is je brood alleen wat droog geworden? Dan kan je het ook gebruiken voor door salades in de vorm van croutons of voor soepen en ovenschotels in de vorm van kruimels. Natuurlijk kan je het ook slim aanpakken en delen van je brood invriezen, want daar blijft het ook langer houdbaar door.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen