dingen-dagelijks-eten-over-datum

Deze 4 snacktips helpen overeten te voorkomen

Kijk jij ook iedere dag uit naar het moment dat jij van jezelf weer een snack mag eten? Of ben jij stiekem de hele dag door aan het snacken? Het gevaar daarvan is natuurlijk dat je gaat overeten, wat natuurlijk enorm zonde is als je probeert op gewicht te blijven. Met deze 4 snacktips voorkom je dat je gaat overeten, maar kan je nog steeds dagelijks van een heerlijke snack genieten!

Lees ook: ‘Deze gezonde snacks helpen je door je middagdip heen

1. Kies een vast tijdstip

Door een vast tijdstip te kiezen waarop je jezelf een snack gunt, is de kans minder groot dat je gedurende de hele dag maar blijft snaaien. Kies daarom een moment op de dag die goed binnen je dagelijkse routine past. Denk bijvoorbeeld aan een moment tussen maaltijden in waarop je altijd trek begint te krijgen en een korte pauze kan gebruiken. Je hoeft natuurlijk niet iedere dag om stipt hetzelfde tijdstip je snackmoment in te lassen, maar een richtlijn hebben is wel fijn.

2. Bepaal goed wat je gaat eten

Dit klinkt misschien heel stom, maar het helpt echt om niet zomaar te pakken wat er voor je neus ligt. Door actief en bewust ervoor te kiezen om een bepaalde snack te eten, kies je voor iets wat je lekker vindt en waar je hongergevoel door afneemt. Probeer je af te vallen? Kies dan voor een combinatie van ten minste twee foods die ervoor zorgen dat je vol blijft tot je volgende maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie tussen een bron van eiwitten en een bron van gezonde vetten, zoals Griekse yoghurt met wat nootjes. Je bent niet verplicht om iedere keer een supergezonde keuze te maken, want snackmomenten zijn er ook om je te ontspannen en te genieten terwijl je oplaadt. Kijk dus vooral naar wat voor soort snack jij op dit moment nodig hebt!

3. Focus je op je eten

Je zal meer van je snack genieten én je voller voelen als je echt pauze houdt om je snack te eten. Dat houdt dus in dat je niet op je telefoon gaat scrollen, geen mails beantwoorden en niet onderweg eten. Ga er echt voor zitten, kauw langzaam en geniet van iedere hap. Heb je daar echt geen tijd voor? Dan nog kun je je snackmoment wel bewust maken door simpelweg mindful te kiezen wat je eet.

4. Voel je niet schuldig

Soms is een snack bedoeld om je vol te houden tot je volgende maaltijd en kies je meestal voor een gezonde optie. Maar soms is het ook een manier om een craving te stillen en dat is ook oké. Geniet dusdanig van je snack dat je ook daarna nog van je eetmomenten (die dan meestal weer iets gezonder zijn) kan genieten zonder je schuldig te voelen. Jezelf regels opleggen zorgt er vaak juist voor dat je in de verleiding komt om te gaan overeten, dus gun jezelf zo nu en dan een wat ongezondere uitspatting. It’s all about balance!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen