Kikkererwtenburger

Comfortfood-recept: kikkererwtenburger

Trek in comfortfood? Wat dacht je van een lekkere burger, maar dan van kikkererwten! Heerlijk voor een lazy Sunday afternoon!

Voor 6 personen, bereidingstijd 70 minuten, wachttijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 150 g zoete aardappelen 
  • 80 g gierst
  • 240 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 25 g haver
  • 1 tl gemalen komijn
  • ¼ tl gerooktepaprikapoeder
  • vruchtvlees van ½ mango
  • 1 rode peper,
    zaadjes verwijderd
  • 1 el wittewijnazijn 
  • 2 tl ahornsiroop
  • 6 burgerbroodjes
  • Slablaadjes
  • wat grofgeraspte wortel en rode kool
  • mayonaise
  • Extra nodig: bakpapier en een keukenmachine

Lees ook:Recept: kikkererwtencurry

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze in 10-15 minuten gaar. Giet af en laat uitdampen.
  • Strooi intussen de gierst in een pan en voeg zo veel water toe dat de gierst net onder staat. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en draai het vuur uit. Laat 15-20 minuten wellen, tot al het water is opgenomen.
  • Doe de kikkererwten met de knoflook, citroen en ¼ tl zout in de keukenmachine. Maal kort. Voeg de aardappelen toe en pureer glad. Schep de puree bij de gekookte gierst.
  • Voeg de haver, komijn, het paprikapoeder en 1 eetlepel olijfolie toe. Meng alles en laat afkoelen.
  • Vorm 6 burgers van het mengsel en leg ze op de bakplaat. Bak de burgers in 15-20 minuten krokant.
  • Snijd intussen de mango en het pepertje grof en doe ze met ½ theelepel zout, de azijn,
    2 eetlepels olijfolie en de ahornsiroop in de keukenmachine. Pureer glad. Snijd de broodjes open.
  • Meng de sla, wortel en kool met wat mayonaise. Besprenkel de onderste broodhelften met de saus. Beleg ze met de burgers en de sla. Dek af met de bovenste broodhelften.

Bron: Santé januari 2021, recept en beeld: Beeldigbeeld/Stockfood

Gerelateerde artikelen