9 verschillende DIY-comfort foods met kokosmelk
22 juli 2020
Ben jij een echte kokosfan en verwerk jij het liefst kokos door alles wat je eet? Of hou je gewoon van kokosmelk en ben je benieuwd wat je er allemaal mee kan maken? Wij laten je 9 verschillende ideeën voor DIY-comfort foods met kokosmelk zien. Geloof ons, deze ga je heerlijk vinden!
Lees ook: ‘3 redenen om kokos te eten’
1. Kokosrijst
Een heerlijke en simpele manier om kokosmelk in je gerechten te verwerken is door kokosrijst te maken. Hoe je dat dan doet? De rijst koken in de kokosmelk in plaats van in water. Ja, zo simpel is het! Door de rijst in de kokosmelk te koken krijgt hij een subtiele zoete smaak en is ‘ie al heerlijk zonder iets erbij. Maar je kan hem natuurlijk ook heel fijn combineren met een Aziatisch gerecht, daar matcht de smaak heel goed bij namelijk!
2. Kokoskip
Hoe lekker klinkt dit?! In plaats van je kip te stomen of koken in water, kan je hem ook in kokosmelk bereiden voor een smaakvol en mals resultaat. Dit is hoe je het doet:
– Doe de kippenborst in een middelgrote pan en doe er genoeg kokosmelk bij om hem ongeveer een paar centimeter onder te dompelen.
– Doe de deksel op de pan, zet het vuur hoog en zorg dat de kokosmelk gaat koken.
– Zet als de melk kookt het vuur op middelhoog en laat de melk 10 minuten koken.
– Haal de kip uit de pan en check de temperatuur met een thermometer. De ideale temperatuur is 75 graden Celsius. Als de temperatuur lager is, doe de kip dan terug in de melk en test iedere 3 tot 4 minuten opnieuw tot je de 75 graden hebt bereikt.
– Laat de kip 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt en hem verwerkt in salades, broodjes of rijstgerechten.
Eet smakelijk!
3. Havermout met kokos
Een van onze favoriete ontbijtjes zijn overnight oats. Je kan er een hele batch van maken voor de hele week en er je favoriete toppings bij doen voor een gezond en vullend ontbijt. Heb je weleens geprobeerd het water of de melk te vervangen door kokosmelk? Deze smaak ga je waarschijnlijk heerlijk vinden, want hij geeft je havermout nét iets extra’s en maakt hem tegelijk wat romiger. Wij houden ervan!
4. Kokospannenkoeken
Maak je weleens pannenkoeken ’s ochtends? Misschien gebruik je normaal gesproken gewone melk of een zuivelvrije variant zoals amandelmelk of hazelnootmelk om je beslag mee te maken, maar je moet ook zeker eens proberen ze met kokosmelk te maken. Hierdoor krijg je beslag een iets tropischere twist, wat natuurlijk top is als je je pannenkoeken daarna versiert met wat vers tropisch fruit, zoals perzik en ananas. Heerlijk!
5. Kokossmoothie
Door kokosmelk in je smoothies te verwerken krijg je niet alleen een dikkere en romigere smoothie, maar ook eentje met een nét wat ander smaakje dan normaal. En het mooiste? Je kan de melk gebruiken bij ieder smoothierecept wat yoghurt of melk vereist – wat praktisch iedere smoothie is! Welke combinatie van ingrediënten ga jij als eerste proberen?
6. Kokossoep
Ben jij een fan van stevige en romige soep? Dan is deze tip echt iets voor jou! Door de bouillon in soepen te vervangen door kokosmelk krijg je niet alleen een romige soep waar je flink vol van gaat zitten, ook creeer je een bijzondere smaaksensatie. Kokosmelk in de soep is het lekkerst in combinatie met smaken als masala, gember en kurkuma, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor andere ingrediënten als dat jouw voorkeur heeft. Speel ermee!
7. Kokossaus
Oké, misschien niet per se een meal on its own, maar wel een fijne toevoeging aan een maaltijd: kokossaus. Je kan de kokosmelk bijvoorbeeld gebruiken om de room in kaassauzen te vervangen of om een pittige saus wat minder spicy te maken. Ook is de melk perfect als basis voor curries wanneer je het combineert met bijvoorbeeld kurkuma, koriander en rode pepertjes.
8. Kokosroomijs
Ben jij al een tijd op zoek naar een lekkere vegan variant op roomijs? Look no further! Je kan kokosmelk namelijk perfect gebruiken om je eigen vegan roomijs mee te maken. En aangezien de textuur van kokosmelk al heel romig is, heb je ook geen fancy ijsmachine nodig om het te maken. Wat je dan wel nodig hebt? Wat verse ingrediënten, een blender en een vriezer. Makkelijker kan bijna niet!
9. Kokosijslollies
Heb je wel trek in ijs, maar niet in schepijs? No worries: kokosmelk leent zich er ook uitstekend voor om ijslollies mee te maken. Waar je normaal gesproken yoghurt, vruchtensap of water met een smaakje gebruikt om ijslollies mee te maken – ook heel lekker – kan je de basis ook vervangen door kokosmelk om zo een romig ijsje te maken. Doe er bijvoorbeeld ananas, stukjes kokos of cacao doorheen voor een heerlijke smaaksensatie!
Bron: Livestrong.com