7 verrassende smaakcombinaties voor homemade ijs
11 juli 2022
Heb jij trek in ijs, maar wil je ijs wat nét iets anders is dan normaal? Dan hebben wij goed nieuws voor je: dit homemade ijs kan je in een handomdraai maken én heeft een verrassende – maar natuurlijk superlekkere – smaakcombinatie. Het enige wat je nodig hebt? De ingrediënten, een blender/keukenmachine en natuurlijk een vriezer!
Lees ook: ‘Recept: driekleurenijsje (aardbei, banaan en blauwe bes)’
1. Aardbei-basilicum
Deze frisse en verrassend lekkere combinatie van aardbeien en verse basilicumblaadjes is perfect voor zwoele zomeravonden. Een bolletje bevat daarnaast 58 calorieën, wat een stuk minder is dan ijs wat je in supermarkt koopt. Er zit namelijk veel minder toegevoegde suiker in, aangezien je de basis kan maken met kokosmelk. Hoe lekker?!
2. Tropische key lime
Ken je de bekende key lime pie? Dit is de ijsvariant daarvan! Dankzij de avocado wordt het ijs romig en bevat het tegelijk vezels, gezonde vetten en vitamine A en E. Ook zit er kalium in het ijs dankzij de banaan en avocado, wat je niet zo snel in het vriezervak in de supermarkt zal vinden. De kalium helpt je lichaam vocht vasthouden, wat natuurlijk heel fijn is op een hete dag. En het smaakt ook nog eens heel lekker!
3. Chocolade-munt
Ben je een fan van chocolade en munt? Dat is dit dé combinatie voor jou! Wanneer je dit ijs maakt met bananen als basis en een klein beetje pepermunt extract is het niet alleen onwijs lekker, maar ook (natuurlijk) zoet. Daarnaast bevatten bananen kalium en zitten er antioxidanten in het cacaopoeder – win-win! Ook zitten er veel vezels in dit ijs (3 gram per portie), waardoor je langer vol zit en je bloedsuikerspiegel op peil blijft.
4. Banaan-bessen
Dit ijs kan je maken op basis van frambozen, bananen en een schep eiwitpoeder naar keuze. Meng alles met kokosmelk voor een plantaardige variant van dit romige ijs, wat je ook nog eens een hoop vezels oplevert. Dankzij deze voedingsrijke combinatie kan je dit ook prima als ontbijt eten – een heerlijk excuus, toch?
5. Banaan-kokos-gezouten macadamia
Ook aan degenen die geen lactose kunnen eten is gedacht: dit heerlijke lactosevrije ijs doet al je dromen uitkomen! De zoete bananen en de romige kokosmelk vormen de basis van dit heerlijke ijs. De rauwe macadamianoten houden de kokossmaak in balans én geven het ijs een kleine crunch. Gezondheidsvoordeel? De noten bevatten gezonde vetten, waardoor je er sneller vol van zit!
6. Avocado
Wist je dat avocado op zich ook een heerlijk ingrediënt is om ijs mee te maken? Gebruik een rijpe avocado in combinatie met kokosmelk voor ijs voor vezels en vitamine A & E. Verwerk er verse muntblaadjes doorheen voor een frisse smaak en gebruik bananen voor een natuurlijke zoetheid. Ja, er zitten veel (gezonde) vetten in dit ijs, maar als je een niet al te grote portie neemt blijft het een gezonder alternatief voor supermarktijs, trust us.
7. Cappuccino
Een fan van ijskoffie? Dan ga je deze ijssmaak ook fantastisch vinden! Doordat je het ijs zelf maakt met vers gezette koffie en een roomsoort naar keuze, zitten er lang niet zoveel toegevoegde suikers in als in ijs met koffiesmaak uit de supermarkt. Voeg er een beetje cacao of zelf stukjes pure chocolade aan toe voor een extra smaakdimensie en extra antioxidanten, die een ontstekingsremmende werking hebben. Lekker én gezond!
Bron: Livestrong.com