Vrouw Ontbijt Telefoon 2100x1440

6 producten die onnodig veel suiker aan je ontbijt toevoegen

Wil jij minderen met suiker? Deze 6 producten voegen onnodig veel suiker toe aan je ontbijt en deze kun je dus beter vervangen.

 

Is het ontbijt jouw favoriete maaltijd van de dag? Kan jij écht genieten van je morning routine en uitkijken naar je heerlijke ontbijt? Grote kans dat je niet doorhebt dat veel van de suikers die je dagelijks binnenkrijgt al in je ontbijt verstopt zitten. Wij bespreken daarom 6 producten die ervoor zorgen dat jouw suikerlevels de lucht in schieten tijdens het ontbijten.

 

Lees ook: ‘6 manieren om groente te eten bij je ontbijt’

1. Koffie

Tenzij je je koffie zwart drinkt is de kans groot dat je suiker binnenkrijgt bij je kopje koffie ’s ochtends. Een onderzoek in Public Health wees uit dat bijna 68 procent van koffiedrinkers hun koffie drinken met een soort toevoeging, zoals suiker of een andere zoetstof. Sterker nog: meer dan 60% van de calorieën uit de koffie zijn te danken aan toegevoegde suiker. Producten als creamer zorgen al snel voor 5 gram toegevoegde suiker per kopje koffie. Je kan dus beter kiezen voor melk als je je koffie niet zwart wilt drinken. Ook soja- en notenmelk bevatten vaak verborgen toegevoegde suikers, wat al snel kan oplopen tot 7 gram toegevoegde suiker per kopje koffie. Kies dus voor ongezoete varianten en hou je aan de portiegrootte om te veel suiker in je koffie te voorkomen.

2. Voorverpakte havermout

Slecht nieuws voor de havermouteters: voorverpakte havermout zit vaak bomvol toegevoegde suiker. Een pakje kan al tot 11 gram suiker bevatten, waarbij vaak slechts een paar gram voortkomt uit natuurlijke suikers. Natuurlijk is het heel makkelijk om voor instant oats te kiezen, maar het is dus beter voor je om voor vezelrijke havervlokken te kiezen en deze zelf meer smaak te geven. Je kan bijvoorbeeld een eiwitpoeder of lijnzaad toevoegen om ze meer body te geven en fruit gebruiken, zoals appel of banaan, om wat zoetigheid toe te voegen.

3. Yoghurt met een smaakje

Yoghurt is een makkelijk en snel ontbijt wat je ook nog eens kunt meenemen. Maar als je niet oppast krijg je er meer suiker door binnen dan je denkt. ‘Normale’ yoghurt kan misschien wat saai zijn, maar yoghurt met een smaakje kan al snel 22 gram suiker per portie bevatten. Kies daarom voor een optie met een hoog eiwitgehalte en een laag suikergehalte, zoals Griekse yoghurt of kwark. Mis je toch nog een beetje smaak? Top je yoghurt dan af met wat verse bosbessen of frambozen.

4. Brood

Misschien is dat geroosterde brood ’s ochtends toch een minder goed idee. Een sneetje brood bevat vaak meer suiker dan je denkt. Vaak wordt er namelijk suiker toegevoegd aan brood om het een betere smaak en textuur te geven. Ja, zelfs aan meergranenbrood. Nu hoef je niet gelijk je boterhammetje in de ochtend op te geven, want brood bevat goede vezels, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hoe je dan je suikerinname onder controle kan houden? Neem één sneetje in plaats van twee en beleg deze met suikervrije notenboter of wat plakjes avocado.

5. Vruchtensap

Een glas sinaasappelsap is natuurlijk heerlijk – zeker in de ochtend – maar we weten intussen allemaal dat zo’n sapje bomvol suiker zit. Dat hoeven niet per se toegevoegde suikers te zijn, want verse vruchtensappen bevatten ook veel natuurlijke suikers, soms wel meer dan 25 gram. Uiteraard zitten er ook veel belangrijke vitaminen en mineralen in een sapje, maar vaak blijft er na het persen van het sap vooral suiker over en merk je niet veel meer van de vezels die wel in fruit zit. Wat je het beste kunt doen? Drink niet meer dan 120 milliliter sap per dag en eet er wat noten of een beetje kaas bij om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel een enorme piek krijgt.

6. Granola

Niet alleen havermout bevat vaak toegevoegde suiker, ook in granola zitten vaak verborgen suikers. Granola wordt vaak gemaakt met ingrediënten als rietsuiker en honing om het extra smaak en een fijne textuur te geven. Wat je het beste kan doen als je graag ontbijt met granola? Kies voor een optie met minder suiker en voeg er eiwitpoeder en noten en zaden aan toe. Daardoor verteer je je ontbijt minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Sprenkel een beetje over je Griekse yoghurt en je hebt een heerlijk ontbijt zonder al te veel suiker.

 

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen