Een kookeiland verandert je hele keuken
9 december 2025
De keuken is allang niet meer alleen dat hokje waar je staat te koken. Het is gewoon de plek in huis waar alles gebeurt. Koken natuurlijk, maar ook eten, borrelen, huiswerk maken, spelletjes doen. Een kookeiland past daar perfect bij. Steeds meer mensen kiezen ervoor en daar zijn best wel een paar goede redenen voor.
Extra werkruimte is maar één ding
Ja, een keuken met eiland geeft meer ruimte om te werken. Handig als je veel kookt of als er meerdere mensen tegelijk in de keuken bezig zijn. Maar het gaat verder dan dat. Met je rug naar de woonkamer staan is gewoon niet leuk. Met een kookeiland sta je midden in het gebeuren. Je kunt gewoon doorpraten met mensen die op de bank zitten. De kinderen zitten aan het eiland hun huiswerk te maken terwijl jij kookt. Of vrienden zitten met een wijntje aan de bar als je het eten aan het bereiden bent. Dat sociale aspect is eigenlijk best wel belangrijk. De keuken wordt echt het centrum van je huis.
Verschillende opties voor inrichting
Sommige mensen zetten hun kookplaat op het eiland. Best praktisch, want dan kijk je de kamer in tijdens het koken. Je hebt wel een goede afzuigkap nodig, maar dat is te regelen. Anderen kiezen voor de spoelbak in het eiland. Hiervoor moet je wel leidingen door de vloer halen, dus dat is wat bewerkelijker. Of je gebruikt het eiland gewoon als extra werkblad met veel opbergruimte eronder. Lades voor pannen, kastjes voor apparatuur. Dat is vaak de makkelijkste optie en ook nog eens het meest flexibel. Veel eilanden hebben ook een bargedeelte. Plaats er wat barkrukken bij en je hebt meteen een plek om te ontbijten of lunchen. In kleinere keukens waar geen ruimte is voor een eettafel is dat ideaal.
Let op de afmetingen
Hier gaat het vaak fout. Mensen kiezen een eiland dat te groot is voor hun ruimte. Je hebt echt minimaal een meter vrije ruimte rondom nodig. Anders kun je er niet goed omheen lopen of kastdeuren niet openen. Dat wordt gewoon irritant op den duur. Een standaard kookeiland is zo’n 250 tot 270 centimeter breed en 110 centimeter diep. Heb je meer ruimte? Prima, dan kan het groter. Heb je minder ruimte? Overweeg dan een compacter model of een schiereiland dat aan één kant vast zit.
Past in elke stijl
Modern? Kies dan voor strakke lijnen, greeploze fronten en een mooi composiet werkblad. Landelijk? Ga voor hout of houten details met een natuurstenen blad. Industrieel? Betonlook met metalen accenten. Een kookeiland kun je echt alle kanten op stylen. Je ziet ook vaak dat mensen een contrastkleur kiezen voor het eiland. Wit eiland in een grijze keuken bijvoorbeeld. Of net andersom. Dat geeft een leuk effect en trekt meteen de aandacht.
Ga eerst eens kijken
Wil je meer keuken inspiratie? Loop eens een showroom van Mandemakers Keukens binnen. Foto’s op internet zijn leuk, maar je moet het eigenlijk gewoon eens eventjes in het echt ervaren. Hoe hoog is het werkblad? Hoe zit de opbergruimte in elkaar? Past er überhaupt een kookplaat of spoelbak in? Dit soort praktische zaken kom je pas tegen als je er echt bij staat. Vraag ook door over de installatie en kosten. Een kookeiland is niet niks, dus je wilt weten waar je aan toe bent. Een kookeiland is best een investering. Maar je krijgt er veel voor terug. Je keuken wordt functioneler en gezelliger. Of je nou kiest voor een groot eiland met alle toeters en bellen of een compact model met vooral opbergruimte – het voegt gewoon echt iets toe.
Dit artikel is een partnerbijdrage.
Foto: Pexels
Uit andere media