mee-eters?

Wat zijn mee-eters?

Die zwarte puntjes op je huid? Grote kans dat het mee-eters zijn. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?

Wat zijn mee-eters?

Een mee-eter wordt ook wel een comedo genoemd. Het is een ophoping van talg, bacteriën en dode huidcellen onder je huid. Het is eigenlijk een kleine verstopping van een porie.

Lees ook:Is pus van puistjes besmettelijk?

Er zijn twee soorten mee-eters

Er zijn twee soorten mee-eters: gesloten en open mee-eters. Deze laatste kun je herkennen aan het zwarte puntje. Ze liggen op het huidoppervlak, waardoor ze worden blootgesteld aan zuurstof en daardoor zwart verkleuren. Het zwart is dus geen viezigheid, zoals soms gedacht wordt.

Gesloten mee-eters liggen dieper in de huid en zijn daardoor moeilijker te verwijderen dan de open variant. Deze mee-eters herken je aan een wit puntje en kunnen makkelijker ontstoken raken en zo uitgroeien tot een puistje.

Wat kun je doen tegen mee-eters?

Je kunt je huid het best met rust laten, naast een goede reiniging en verzorging. Heb je toch een paar hardnekkige mee-eters die je wilt aanpakken, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld je huid stomen of een comedonenlepeltje gebruiken om de mee-eter uit te drukken. Lees wat je nog meer kunt doen tegen mee-eters.

Santé 12, 2016 | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen