puistjes

Is pus van puistjes besmettelijk?

Meer dan 50 procent van de Nederlanders denkt dat pus uit een puistje besmettelijk is. Maar is het waar dat je van het uitknijpen meer puistjes krijgt en dat je anderen hiermee kan infecteren?

Is het besmettelijk?

Om gelijk een grote onwaarheid uit de wereld te helpen: pus uit een puist is niet besmettelijk. Je kan iemand met een puist dus gerust een zoen geven en zelf krijg je er geen nieuwe puistjes bij.

Lees ook: ‘zes gewoontes die slecht zijn voor je huid’

Ontstaan van een puist

Een puist ontstaat door een ontstekingsreactie rondom het haar- en talgkliercomplex. Dit komt voornamelijk doordat de talgklier verstopt zit. Dit kan zijn door vuil, make-upresten of afschilferende huidcellen. De talg kan er hierdoor niet goed uit, waardoor het zich ophoopt en de puist ontstaat.

Uitknijpen of toch maar laten zitten?

De meest voorkomende reden dat mensen puistjes uitknijpen is door schaamte. Toch is het niet verstandig om puistjes uit te knijpen. Tijdens het drukken, druk je niet alleen de talg naar buiten, maar ook naar binnen. Hierdoor ontstaat een onderhuidse ontsteking, waardoor de situatie alleen maar erger wordt en je ook littekens kunt oplopen. Ga eens wat verder van de spiegel staan. Van ver zal je zien dat het puistje nog wel mee valt. Afblijven dus!

Helpt de zon tegen puistjes?

Men denkt vaak dat de zon helpt tegen puistjes. Niets is minder waar. Het lijkt alsof het minder wordt, omdat de huid bruiner wordt. Maar alleen het rode wordt minder zichtbaar. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat zonlicht helpt. In tegenstelling: de hoornlaag van de huid wordt dikker door de zon, waardoor er sneller mee-eters ontstaan.

Heb jij wel eens last van puistjes? Wellicht helpen deze tips:

  • Gebruik schone make-upkwasten
  • Probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten.
  • Maak je telefoon schoon
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Drink voldoende water

Bron: Drs. Leenarts dermatoloog

Gerelateerde artikelen