The Japanese Head Spa

The Japanese head spa: voor een ‘zen hoofd’

Een hotstone massage of facial is heerlijk, maar echt tot rust komen doe je anno 2023 in een Japanese head spa. Beautyredacteur Carlijn probeerde dit TikTok-fenomeen uit. Is het echt zo hemels als de hype doet geloven?

Misschien ken je het van TikTok: The Japanese head spa is namelijk echt een trend. Op een bijzondere manier komt je hoofd hier helemaal van tot rust. Lees mee met de ervaring van beautyredacteur Carlijn.

The Japanese head spa

De hashtag #japaneseheadspa levert op TikTok 83 miljoen hits op en video’s waarin waterstraaltjes over de hoofden van influencers sijpelen, zijn bij elkaar even zo vaak bekeken. De Japanese head spa is booming. Begin dit jaar kwam de trend over- waaien uit Azië, waar je – met name in Japan – op elke straathoek een head spa tegenkomt. En zoals het wel vaker gaat met beautyinnovaties uit het oosten, poppen nu ook in Nederland head spa’s op.

Een van de eerste in Nederland was Tanoshi, een spa in Rotterdam. Ik maak een afspraak en kan over anderhalve maand terecht. Best snel, want wie nu boekt, kan normaal gesproken rekenen op een wachttijd van drie maanden. Had ik al gezegd dat head spa’s booming zijn?

Uitgebreide hoofdhuidscan

Hoofdhuidproblematiek oplossen staat – naast daarna compleet zen de deur uit lopen – centraal bij een Japanese head spa. Er gaat dan ook een uitgebreide hoofd- huidscan aan de behandeling vooraf. Ik neem plaats in een comfortabele fauteuil en krijg een apparaatje met display in mijn handen gedrukt dat nog wel het meest lijkt op een videobabyfoon. Eigenaresse Melek zet een cameraatje op mijn hoofdhuid, waarna op het display een schrikbarende uitvergroting van mijn haaraanzet te zien is. “Dit apparaat vergroot vijftig keer, zo kan ik goed in kaart brengen wat je hoofdhuid-conditie is”, legt Melek uit.

Ik dacht altijd een droge hoofdhuid te hebben, omdat ik regelmatig last heb van schilfertjes en soms jeuk. Niets blijkt minder waar: op mijn hoofd is veel vettigheid te zien, vergezeld door vettige schilfers die bij de haaraanzet blijven plakken. Ook blijkt mijn hoofdhuid wat rood en geïrriteerd. Het is een fascinerend gezicht, maar ook een tikkeltje onsmakelijk. Ik heb genoeg gezien. Melek gaat de treat- ment op basis van natuurlijke kruiden en rijstscrub voor me klaarmaken, terwijl ik me van mijn bovenkleding mag ontdoen en plaatsneem op de zachte behandeltafel.

Lees ook: 7 manieren om met meer aandacht te leven

Scrubben en stomen

Prio nummer één: mijn hoofdhuid schoon en rustig krijgen. Met een borsteltje wordt mijn hoofdhuid ingemasseerd met een natuurlijk mengsel op basis van tijm en rijst. Tijm heeft een antibacteriële werking, terwijl de rijstscrub me van mijn schilfers moet afhelpen. Al snel vult de behandelruimte zich met een kruidige geur die me het gevoel geeft op Bali te zijn. Ik vind het ook een prettig idee dat het een natuurlijke treatment is, zonder chemische toevoegingen.

Na de scrub krijg ik een stoommasker over m’n haar, gevuld met desinfecterend stoom. Hierdoor wordt de hoofdhuid extra schoon en kan de treatment dieper intrekken. Ik voel mijn hoofdhuid warm en mijn ogen zwaar worden. Het ontspannen gevoel wordt verder aangewakkerd door de nek- en schoudermassage waar ik op word getrakteerd. Ik raak het besef van tijd kwijt en schrik op als Melek het stoommasker voorzichtig losmaakt en de scrub uit mijn haar spoelt.

Double cleansing

Een wasbeurt wordt zeer grondig aangepakt. Ruim vijf minuten wordt mijn haar ingezeept en mijn hoofdhuid gekneed. Dit is next level haren wassen, zoals ik het bij de kapper nog nooit heb meegemaakt. Als dít haren wassen is, is het misschien niet zo gek dat ik last heb van hoofdhuidproblemen. Melek spoelt mijn haar uit en gaat voor de tweede ronde, een soort double cleansing voor het haar. Deze keer schuimt de shampoo weelderiger en worden opnieuw mijn nek en schouders gemasseerd. Wat is dit heerlijk!

Haar Carlijn

TikTok-douche

Na al even op de behandeltafel te liggen – is het een halfuur, zitten we al op drie kwartier? –, voel ik dat Melek de boog met waterstraaltjes boven mijn hoofd zet. Dit onderdeel van de head spa-behandeling ken ik van TikTok. De zachte waterstraaltjes bewegen langzaam van voor naar achter, wat voor instant kippenvel zorgt. Het geluid van het sijpelende water brengt me in opperste staat van ontspanning, maar lang duurt het niet, want het is tijd voor de laatste oppepper voor mijn haar en hoofd- huid: een proteïnemasker. Proteïnen maken het haar sterker en laten het glanzen, precies wat mijn droge, doffe coupe nodig heeft.

Om het masker beter te laten intrekken, bevestigt Melek opnieuw de stoomzak, zodat ik nog een laatste keer kan genieten van dat fijne, warme gevoel op mijn hoofd. Nadat het proteïnemasker zo’n tien minuten zijn werk heeft gedaan, wordt mijn haar grondig uitgespoeld en brengt Melek me met een zacht ‘goedemorgen’ terug in het hier en nu.

Weg schilfers

Inmiddels aangekleed en met een handdoek om mijn hoofd zak ik totaal ontspannen weer in de fauteuil waar het spa-avontuur anderhalf uur geleden begon. Mijn haar wordt gedroogd, waarna Melek opnieuw een hoofdhuidscan doet. Wat blijkt? Op een enkele schilfer na is mijn hoofdhuid schoon en rustig. Omdat mijn hoofdhuid zo opgeknapt is, kan het zelfs zijn dat mijn haar sneller gaat groeien, verklapt Melek. Met mijn ontspannen en schone hoofd in de wolken sta ik weer buiten. Wanneer mag ik weer?

Tip van de redactie

Ontdek de Achaté Brush: dé ultieme haarborstel die jouw haar niet alleen beschermt en verzorgt, maar het ook een schitterende glans geeft. Geschikt voor alle haartypes en elke hoofdhuid, deze universele borstel is een must-have voor iedereen die op zoek is naar het perfecte haarverzorgingstool. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD CARLIJN BIESEMAAT | GETTY IMAGES