Rouwvliegjes Bestrijden Met Deze 8 Tips Kom Je Van Ze Af

Rouwvliegjes bestrijden? Met deze 8 tips kom je van ze af

Zie je veel kleine zwartje vliegjes in de buurt van je planten? Grote kans dat het geen fruitvliegjes zijn, maar rouwvliegjes. Met deze 8 tips kun je rouwvliegjes makkelijk bestrijden.

Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes van ongeveer vier millimeter lang. De naam is misleidend, want eigenlijk zijn het kleine mugjes die niet steken. Ze worden ook wel rouwvarenmugjes genoemd. Ze houden van natte aarde en rottende wortels en kunnen hun eitjes in de vochtige grond leggen, waarna de larven de wortels kunnen aantasten. Hoe kleiner de plant en hoe meer vliegjes, hoe groter de kans dat de gezondheid van je plant eronder lijdt. Wat kun je doen om van de vliegjes op je planten af te komen?

1. Zonder de plant(en) met vliegjes af

Als je de plant water geeft, vliegen de vliegjes meestal even weg van de grond. Heb je ontdekt welke plant last heeft van vliegjes? Zet hem dan in quarantaine, apart van de rest. Of als bijna alle planten ‘besmet’ zijn, zet dan de planten zonder vliegjes in een andere ruimte.

Lees ook: in 5 stappen een egelvriendelijke tuin

2. Stop met water geven

Rouwvliegjes houden van natte potgrond. Het is daarom slim om de aarde uit te laten drogen. Op deze manier zullen de vliegjes zich minder snel voortplanten.

3. Zorg dat er geen dode bladeren in de pot liggen

Dode bladeren zijn voeding voor rouwvliegjes. Zorg er daarom voor dat de pot goed schoon is.

Lees ook: waarom wandelen in het bos zo goed voor je is

4. Gebruik nematoden

Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes. Je kunt dit ‘poeder’ toevoegen aan het water in je gieter en daarmee de planten water geven. De aaltjes eten de larven vervolgens op. Zodra alle larven dood zijn, sterven de aaltjes omdat ze geen voeding meer hebben.

gieter
Bestel hier

5. Verpot de planten

Haal de planten uit hun pot, maak de wortels goed schoon, sop de pot uit en zet je plant in nieuwe potgrond. Gebruik bij voorkeur een binnenpot met gaten, zo kan overtollig water weglopen en heb je minder kans dat de potgrond te vochtig wordt.

Bestel hier

6. Strooi een laagje zand over de potgrond

Hierdoor kunnen de rouwvliegjes moeilijker eitjes leggen en sterven ze (hopelijk) uit.

7. Huis- tuin- en keukenmiddel: kaneel

Kook een liter water en doe daar twee eetlepels kaneel bij. Laat het afkoelen en giet het mengsel daarna in je gieter. Let op: is de kaneel veranderd in slijmerige drab? Spoel dat weg. Geef je planten water met het kaneelwater.

8. Lok de vliegjes met wijn

De vliegjes leven maar een paar dagen. Zet in de buurt van je planten een glas met een laagje wijn, hiermee kun je de volwassen vliegjes lokken.

Lees ook:Tips tegen fruitvliegjes

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

Populair

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.