Vrouw Ligt Op Bank Met Haar Hond in een minimalistisch interieur

Hoe je rust en balans creëert met een minimalistisch interieur

Wil je van je huis een kalme oase maken? Lees dan deze praktische tips om een minimalistisch interieur te creëren. Zo is jouw huis straks een warme, uitnodigende plek waar jij volop kan genieten en ontspannen.

Wat is een minimalistisch interieur?

Minimalisme draait om eenvoud en functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een Scandinavische woonkamer met strakke lijnen, neutrale kleuren en een paar zorgvuldig gekozen meubels. Het doel is om een omgeving te creëren die rust en helderheid uitstraalt. Marie Kondo, bekend van de KonMari-methode, benadrukt het belang van items die ‘joy sparken’ – dit concept is ook essentieel in een minimalistisch interieur. Het gaat niet alleen om minder spullen, maar om bewust kiezen voor wat echt belangrijk en mooi is.

Begin met opruimen

De eerste stap naar een minimalistisch interieur is opruimen. Ga kamer voor kamer door je huis en verwijder alles wat je niet nodig hebt of waar je geen vreugde aan beleeft. Dit betekent ook dat je kritisch moet kijken naar je meubels en decoraties. Less is more, dus houd alleen de items die echt een functie hebben of die je heel mooi vindt. Een tip van Marie Kondo: vraag jezelf af of elk item een specifiek doel heeft of vreugde brengt. Zo niet, bedank het en laat het gaan.

Kies de juiste kleuren

Minimalisme gaat vaak gepaard met een neutraal kleurenpalet. Denk aan wit, grijs, beige en zwart. Deze kleuren zorgen voor een rustige en serene basis. Voeg hier en daar een subtiele kleur toe, zoals een enkele pasteltint of een warme aardetint, om het geheel niet te steriel te maken. Een mooi voorbeeld is een beige bank met kussens in zachte pastelkleuren.

Investeer in kwaliteit

Bij een minimalistisch interieur draait het om kwaliteit boven kwantiteit. Investeer in een paar goede meubels die tijdloos zijn en lang meegaan. Denk aan een comfortabele bank, een duurzame eettafel en stoelen, en een goed matras. Deze items vormen de basis van je interieur en zorgen voor comfort en stijl. Door te kiezen voor duurzame materialen en tijdloze ontwerpen, creëer je een interieur dat jarenlang mooi blijft.

Lees ook: 5 decoratietips voor jouw veranda of overkapping

Mooie gadgets voor een minimalistisch interieur

Hoewel minimalisme gaat over minder spullen, zijn er toch een aantal gadgets die goed matchen bij een minimalistisch interieur. Wij zochten er een paar voor je uit.

1.

Vaas Lemon Deco Lichtgeel

Vaas Lemon Deco Lichtgeel

Shop hier

2.

Tutuala Wave Rotan Lampenkap

Tutuala Wave Rotan Lampenkap

Shop hier

3.

Phalaris Gedroogde Bloemen

Phalaris – Gedroogde Bloemen

Shop hier

4.

Asmara Mand Grijs

Asmara Mand Grijs

Shop hier

5.

Jingga Allang Wandhaak

Jingga Allang Wandhaak

Shop hier

Lees ook: 7x zo maak je van je tuin een tweede woonkamer

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker