Placeholder

Wat is exfoliëren?

Geen idee waar het over gaat als iemand het heeft over de huid exfoliëren? Geen nood. Wij leggen het je haarfijn uit.

Kort gezegd
Exfoliëren is een methode waarbij het flinterdunne bovenlaagje van de huid – met het blote oog niet zichtbaar – wordt verwijderd.

Dode huidcellen
Dit bovenlaagje is de hoornlaag waar oude huidcellen opgestapeld liggen. Die ‘afgestorven’ huidcellen liggen daar omdat de huid zich volgens een natuurlijk proces continu vernieuwt. Elke minuut verlies je zo’n  duizend huidcellen, waar je niets van merkt.

Ouder worden vertraagt het proces
Dit proces van celvernieuwing gaat een tandje langzamer naarmate je ouder wordt. Bij  tieners vernieuwt de huid zich gemiddeld elke twee weken; richting de veertig gebeurt het nog maar om de dertig tot veertig dagen.

Waarom heeft de huid er baat bij?
Als de celvernieuwing wordt aangespoord sneller te werken, stuurt ze vanzelf meer nieuwe, jonge cellen naar boven en dat verbetert de huidconditie en remt het proces van huidveroudering af (rimpelvorming, droogte, pigmentvlekjes).

Wat doet het?
Blijven afgestorven huidcellen langdurig liggen dan stapelen ze op – en verschijnt de bekende grauwsluier. Maar het laagje kan bijvoorbeeld ook de opname van de werkstoffen (crème/serum) in de weg staan: exfoliëren maakt de weg ‘vrij’ naar de huidlagen. Plus: het kan de doorbloeding boosten, grove poriën een beetje verfijnen en zorgt overall voor een opvallend zachte, gladde huid.

Wil je je huid een opfrisser geven? Wij vertellen je hoe je je huid kunt exfoliëren.

Wist jij dit?

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock