Zo maak je je poriën minder zichtbaar

Zo maak je je poriën minder zichtbaar

Je poriën zijn het liefst klein, fijn en onzichtbaar, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Heb je grove poriën? Voor een deel is het je genetische aanleg, maar met de juiste verzorging kun je je poriën minder zichtbaar maken.

Wat is de functie van poriën?
Je poriën hebben een belangrijke functie: ze verspreiden talg over je huid om die gezond en soepel te houden. Talg is een soort huidvet dat ervoor zorgt dat vocht in de huid wordt vastgehouden. Talg houdt je natuurlijke huidbarrière gezond, zo wordt je huid beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Als het goed is, wordt de juiste hoeveelheid talg door de poriën uitgescheiden en zo gelijkmatig over de huid verspreid. Als dit proces uit balans raakt, bijvoorbeeld door hormonen of dode huidcellen, kunnen de poriën verstoppen. Die verstopping zorgt ervoor dat ze iets oprekken, waardoor de poriën groter en zichtbaarder worden. Als dit langer duurt, kan het blijvend zijn. Aanleg kan ook meespelen: de een heeft van nature grotere poriën dan de ander. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor krijg je niet alleen rimpels en een minder elastische huid, maar verliezen ook poriewanden hun stevigheid. Te veel talg, make-upresten en andere vormen van vervuiling die erin achterblijven rekken de poriën op, waardoor ze groter worden en zichtbaarder zijn. Ook bij een vette huid zijn de poriën vaak zichtbaarder.

Hoe reinig je je huid?
Je kunt je poriën niet verkleinen, maar je hebt wel enige invloed op de zichtbaarheid. Je huid reinigen is daarbij belangrijk.

  1. Reinig je huid 's ochtends en 's avonds met een milde wateroplosbare gezichtsreiniger.
  2. Gebruik daarna een toner om de laatste restjes make-up te verwijderen. Vermijd sterk geparfumeerde toners en toners op basis van alcohol, die kunnen de huid uitdrogen. Als reactie daarop gaat je huid juist meer talg produceren.
  3. Exfolieer een tot twee keer per week. Dode huidcellen verstoppen de poriën, waardoor de talgstroom minder goed functioneert en je last kunt krijgen van een vette huid, grove poriën of andere huidproblemen. Je kunt een mechanische scrub (met korrels) gebruiken of een chemische scrub. Een peeling op basis van zuren (zoals glycoolzuur, vitamine A-zuur, alfa- of bèta-hydroxyzuren) weekt de cellen los. Lees meer: Wat is het verschil tussen exfoliëren en scrubben?
  4. Sla niet door: door overmatig of agressief reinigen kan de huid juist meer talg gaan produceren en dat heeft een negatieve invloed op de poriën.
  5. Warm water opent de poriën waardoor vuil en vet makkelijker loslaten en beter verwijderd kunnen worden. Wil je nog een stapje verder gaan? Doe dan voordat je gaat reinigen een natte doek in de magnetron (30 seconden) en leg die kort op je gezicht.

Hoe verzorg je je huid?
Hoewel er geen producten bestaan die de poriën kunnen verkleinen, kun je wel met niet vette en detox-achtige serums en crèmes zorgen dat de huid schoon en in balans blijft waardoor de poriën optimaal blijven functioneren. Let op de term ‘niet-comedogeen’, dit betekent dat het de huid niet verstopt. Kies vooral voor lichte, vloeibare, matterende producten. Vaak gaan grove poriën samen met een vette huid. Heb je een droge huid, wees dan echter niet bang voor een moisturizer. Die heb je juist nodig om de huid in balans te brengen. Kies wel voor een moisturizer die niet te vet is.  Vergeet niet om voor je je make-up aanbrengt spf te gebruiken.

Welke make-up gebruik je om zichtbare poriën te verbloemen?
Met make-up kun je veel bereiken. Gebruik dunne, vloeibare producten die de huid laten ademen, niet dichtsmeren en niet vet zijn. Matterende primers gericht op de poriën, matterende foundation en olievrije blurring-producten die rimpels, maar ook poriën minder zichtbaar maken. Wil je toch een beetje extra glans? Gebruik een poeder met glansdeeltjes.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock