- Home
- Beauty & Lifestyle
- Huis, tuin & keuken
- Wil je (eigenlijk niet) weten: je gootsteen is veel viezer dan je denkt
Wil je (eigenlijk niet) weten: je gootsteen is veel viezer dan je denkt
Tekst: Malu Pesulima
29 april 2025
Je wast je handen in de gootsteen, spoelt groente af en knalt er ongetwijfeld ook met regelmaat wat vuile borden in. Maar wist je dat de – op het eerste gezicht schone – spoelbak een broedplaats is voor bacteriën?
Althans, dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. En erger nog: veiligheidsexperts stellen dat de gootsteen zelfs tot de vuilste plekken in de keuken behoort.
Resultaten
Voor het onderzoek lieten ze deelnemers een ontbijt bereiden met vlees, ei en meloen. Daarna werd nauwkeurig onderzocht hoeveel bacteriën achterbleven in en rondom de gootsteen. Wat denk je? De resultaten liegen er niet om: in maar liefst 34 procent van de gevallen bleek de gootsteen besmet. En het werd nóg zorgwekkender – op ruim een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziekteverwekkers gevonden. Een duidelijk signaal dat kruisbesmetting in de keuken sneller gebeurt dan je denkt.
Gootsteen schoonmaken, hoe doe je dat?
Maar nu rest de vraag: hoe maak je de gootsteen nu eigenlijk goed schoon? Hygiëne-expert Lisa Yakas tipt: “Verwijder eerst alle etensresten en boen daarna met warm water en zeep. Gebruik daarna wat schoonmaakazijn of een desinfecterende spray voordat je de gootsteen vor de laatste keer spoelt.” Doe dit kunstje minimaal één keer per week en je bent verzekerd van een glimmende bak. Als je déze dingen maar niet door de gootsteen spoelt.
Uit andere media
Meer van Malu