tips-niet-door-gootsteen-spoelen

8 dingen die je nooit door je gootsteen moet spoelen

Sta jij weleens stil bij wat je door de gootsteen wegspoelt? Nee? Misschien wordt het daar toch eens tijd voor… Veel dingen die je door de gootsteen heen spoelt zijn namelijk lang zo goed niet voor de leidingen in je huis. En die schade wil je natuurlijk voorkomen! Daarom moet je deze 9 dingen nooit door de gootsteen heen spoelen.

Lees ook: ‘6 dingen die je beter niet op het aanrecht kan bewaren

1. Vet en olie

Heb je vlees staan bakken en is er veel vet in de pan overgebleven? Spoel dit dan vooral niet door de gootsteen heen weg. Wanneer het vet of de olie gaat verharden, kan het namelijk een verstopping in je leidingen creëren. Daarnaast is het ook zonde om het vet weg te spoelen, want je kan het ook op een later moment nog tijdens het koken gebruiken, bijvoorbeeld om extra smaak te geven aan ovengerechten door ze ermee in te vetten of om jus mee te maken.

2. Koffiedik

Je eigen koffie maken is natuurlijk het allerlekkerst, maar kan ook voor een hoop rommel zorgen. Let er wel op dat je het koffiedik wat overblijft na het drinken van je zelfgemaakte kop koffie niet door de gootsteen spoelt. Zelfs als er nog maar een klein beetje over is, is het verstandig dit niet weg te spoelen, want als je dit iedere ochtend doet, kan het opbouwen in je gootsteen en een verstopping veroorzaken. Gelukkig kan koffiedik op de composthoop worden gedeponeerd, dus scheidt het vooral van je andere afval.

3. Rijst

Als je ooit eens rijst hebt gekookt – wat we allemaal weleens hebben gedaan – weet je dat rijst uitzet in water. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen wat er gebeurt als je je rijstrestanten door de gootsteen spoelt en vervolgens de kraan laat lopen… Precies: niet zo handig dus!

4. Schoonmaakproducten

Om watervervuiling te voorkomen moet je nooit hardnekkige chemicaliën, zoals bleekmiddel of ammoniak, door de gootsteen spoelen. Ze zijn namelijk niet voor niets hardnekkig… In plaats daarvan kun je het verzamelen in een oude fles of jerrycan en op zoek gaan naar een afvalcentrum om je chemicaliën naartoe te brengen of te laten ophalen. Beter voor het milieu én beter voor je leidingen.

5. Verf

Ook verf kan je beter niet door de gootsteen heen spoelen. Heb je nog maar een klein beetje verf over? Haal dan de deksel van de pot en laat de verf opdrogen voor je de emmer weggooit. Dit kan je beter buitenshuis doen in verband met de verfdampen die erbij vrijkomen. Heb je nog een halve emmer of misschien zelfs meer over? Kijk dan eerst of je er misschien iemand anders blij mee kan maken. Zo niet, doe er dan wat kattenbakgrind bij en laat het opdrogen. Hierdoor kan het hard worden en kan je het ‘gewoon’ weggooien in plaats van de vloeibare verf te moeten wegspoelen.  

6. Chemicaliën

Logischerwijs is het natuurlijk ook niet verstandig om pesticiden en andere chemicaliën weg te spoelen. Gelukkig kan je ook hier vaak een externe partij voor inschakelen, zoals een afvalcentrum, zodat je op een veilige en verantwoorde manier van je chemicaliën af kunt komen.

7. Bloem (en deeg)

Ben je aan het bakken geweest? Schraap dan overtollig bloem en deel eerst in de prullenbak voordat je de kommen, maatbekers en deeghaken in de wasbak afspoelt. Anders loop je het risico om de leidingen te verstoppen met een rommelige mix van water en deeg – bah.

8. Eierresten

Wist je dat het membraan in eierschillen ervoor kan zorgen dat je leidingen verstopt raken? Zorg er daarom voor dat je nooit de eierresten door de gootsteen heen spoelt, maar gooi ze in plaats daarvan gewoon in de prullenbak of in je compostbak, als je die hebt.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen