Kerstboom

De kerstboom optuigen, vanaf wanneer kan het?

De kerst komt steeds dichterbij en stiekem kijken we er wel naar uit. De gezellige lampjes, kerstmuziek én natuurlijk de kerstboom. Nu al optuigen is misschien wat vroeg, maar vanaf wanneer ‘mag’ het wel?

Natuurlijk is het helemaal aan jezelf wanneer je de kerstboom uit de grond schept of van de zolder haalt. De één heeft ‘m in november al in de kamer staan terwijl de ander liever wacht tot na Sinterklaas. Maar wat is dan het meest gebruikelijk?

Kerstversiering steeds vroeger

Officieel begint de kerstviering op 21 december en vroeger was het gebruikelijk dan de kerstboom in huis te halen. Toch zullen er niet veel mensen zijn die deze datum aanhouden. Kerst staat dan immers al bijna voor de deur. In Nederland wordt een dag of weekend na Pakjesavond vaak aangehouden als datum om je kerstboom op te tuigen, het is een soort ongeschreven regel.

In Amerika kiezen ze voor het begin van advent, de vierde zondag voor kerst. Maar toch zien we kerstlichtjes en -bomen steeds eerder verschijnen. Dat heeft ook te maken met de pandemie een aantal jaren geleden. Mensen waren op zoek naar gezelligheid en vrolijke dingen in een lastige tijd. En nu denken we: waarom niet?

Lees ook: Het beste moment om een kerstboom te kopen

Kerstboom aftuigen

We willen er liever nog niet aan denken, maar over het aftuigen van de kerstboom is wel wat meer duidelijk. Officieel mag de boom namelijk blijven staan tot Drie Koningen op 6 januari. Sommige mensen zijn hem echter al eerder zat, of kunnen nog geen afscheid nemen.

Bron: JAN Magazine, NH Nieuws, Margriet
Beeld: Getty Images