Ontharen

Forever haarvrij? 6x ontharen

Wanneer de blote benen tevoorschijn komen willen we graag ontharen. We zetten 6 verschillende manieren op een rijtje.

Scheren, waxen, epileren, laseren… Wie voor haarloze oksels en benen kiest, kan anno 2024 op talloze manieren (laten) ontharen. Check deze 6 manieren van ontharen voordat je voor die blote benen gaat.

100% permanent ontharen bestaat helaas niet. Zelfs met laserontharing zullen na verloop van tijd haartjes teruggroeien. Niet voor niets wordt een jaarlijkse herhaalbehandeling geadviseerd als je voor IPL of laseren kiest.

1. Epileren

Een epileerapparaat verwijdert gezichts- en lichaamshaar met wortel en al. Deze methode is pijnlijker dan scheren, maar
je bent wél 2 tot 3 weken van ongewenste haartjes af. Hoe meer pincetten de epileerkop heeft, hoe sneller het klusje
is geklaard. De nieuwste apparaten zijn ook geschikt voor onder water, waardoor het minder gevoelig wordt. Nog meer snufjes die we zien bij moderne epileerapparaten: een flexibele epileerkop, een sensor die de juiste druk op de huid reguleert en een micro-opzet- stuk dat haartjes verwijdert van zelfs 0,1 millimeter. Heb je in je gezicht last van lichte, harde haren, bijvoorbeeld op je kin? Dan is elektrisch epileren de beste oplossing. Daarbij wordt een dunne naald in het haarzakje gestoken. Een elektrische puls zorgt ervoor dat de haar loslaat en het haarzakje wordt vernietigd, wat je van die nare, harde haren afhelpt.

Lees ook: Wat je kan doen tegen jeuk en bultjes na het scheren

2. Scheren

Met het good old scheermes onthaar je je benen, oksels en bikinilijn snel en gemakkelijk. Het snijdt de haren direct op het huidoppervlak af, waardoor je huid na een scheerbeurt glad aanvoelt. Scheer liever niet tegen de haargroei in, om ingegroeide haren te voorkomen. Natscheren hoeft niet per se in combinatie met scheer- schuim. Een schuimende douchegel volstaat ook. Liever geen plastic in je badkamer? Een bamboe of stalen scheermes is een stuk duurzamer, zeker wanneer je alleen het opzetstuk hoeft te vervangen als het mes bot wordt. Het grote nadeel van scheren is dat je na een paar dagen alweer stoppels hebt.

Scheren

3. Waxen

Bij waxen (of harsen) worden de haartjes met wortel en al uit de haarzakjes getrokken, waardoor je – net als bij epileren – tot een week of 3 een haarloze huid hebt. Harsen is geschikt voor grotere oppervlaktes, zoals je benen, maar ook je bovenlip kun je prima ontharen met wax. Je kunt harsstrips gebruiken of vloeibare wax die je in een heater opwarmt. Voor een Brazilian wax geldt: don’t try this at home. Een gespecialiseerd waxer gebruikt voor de intieme zone speciale technieken en specifieke wax, waardoor je de behandeling zo pijnloos mogelijk doorstaat. Een nadeel van waxen is dat het minder geschikt is voor de gevoelige huid.

Lees ook: Je eigen bikinilijn ontharen met lichtontharing

4. Sugaring

Sugaring is het minder bekende maar ook nagenoeg pijnloze zusje van waxen. Er wordt bij deze ontharingsmethode 100 procent natuurlijke suikerwax gebruikt die zich alleen aan de haartjes hecht. De huid wordt ontzien, wat bij wax meestal niet het geval is. Suikerwax moet je eerst opwarmen en kan het beste worden verwijderd door middel van harsstrips.

Omdat suikerwax in de richting van de haargroei wordt verwijderd, is deze waxingmethode minder pijnlijk dan traditioneel harsen. Nog een voordeel: de suikerwax is wateroplosbaar, waardoor je het plakkerige goedje makkelijk onder de douche afspoelt. Een handige sugaringkit voor thuis- gebruik is die van Hevi (vanaf € 13,95), maar ook bij salons kun je steeds vaker terecht voor sugaring.

Ontharen 2

5. IPL

Maanden geen omkijken hebben naar je benen, oksels of bikinilijn? IPL (Intense Pulsed Light) is een semipermanente ontharingsmethode die door middel van lichtflitsen de haarzakjes zwakker maakt en zo haartjes laat uitvallen. IPL werkt met meerdere kleuren licht en heeft daardoor een relatief lage energie. Dit maakt de behandeling vrijwel pijnloos. Je kunt ervoor naar een huidkliniek gaan, maar de IPL-apparaten voor thuisgebruik zijn anno 2024 behoorlijk geavanceerd, inclusief apps die je haargroei monitoren. Wel maken de apparaten voor thuis gebruik van zwakkere licht- pulsen, waardoor ze minder effectief zijn dan die in een salon of kliniek.

Deze methode is niet geschikt bij licht haar en bij een donkere huid. Dit komt doordat de lichtpulsen van IPL zich op het melanine (kleurstof) in de haren richten. In lichtblond, grijs en wit haar zit geen melanine om het licht te absorberen. De donkere huid bevat juist veel melanine, waardoor het onprettig of zelfs onveilig wordt.

Lees ook: Welk ontharingsproduct past het beste bij jou?

6. Laseren

Wil je het nog permanenter aanpakken? Je kunt bij een huidtherapeut of -kliniek terecht voor laserontharing. In tegenstelling tot IPL heeft laserstraling één golflengte en kleur, waardoor de flits zich heel direct en krachtig op de haarzakjes richt. En die worden vernietigd, wat laserontharing effectiever maakt dan IPL. Je bent sneller en langer van ongewenste haartjes verlost. Ook heeft laserontharing als voordeel dat deze methode geschikt is voor de donkere huid. Voor laserontharing tast je wel wat dieper in de buidel: je hebt al gauw 5 tot 8 sessies van € 50 (oksels) tot € 100 (onderbenen) nodig.

Trend: níét ontharen

Celebrity’s als Penelope Cruz, Drew Barrymore en Famke Louise waren voorlopers, maar de ik-laat-m’n-okselhaar-staanbeweging wordt steeds groter. Op social media is #bodyhairisnatural meer dan 100 miljoen keer bekeken. De Britse krant The Telegraph onderzocht het scheergedrag van vrouwen en kwam tot de conclusie dat bijna 1 op de 4 vrouwen onder de 25 jaar is gestopt met ontharen.

Tip van de redactie:

Ga voor een mooiere gladdere huid met minder huidirritaties door een safety razor te gebruiken. Geen plastic scheermesjes meer in de prullenbak en bespaar veel geld! Een safety razor geeft één van de gladste scheerresultaten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES

Bamboozy - 20 mesjes