scheren

Wat je kan doen tegen jeuk en bultjes na het scheren

Heb je vaak last van bultjes of jeuk na het scheren van je bikinilijn, benen of oksels? Dat is nooit fijn, al helemaal niet in de zomer! Met deze tips kan je die vervelende bultjes en jeuk voorkomen.

Oorzaken

Een van de meest voorkomende oorzaken van bultjes en jeuk is het gebruik van een bot scheermesje. Ook is het belangrijk om je scheermesjes goed schoon te houden. Hoe makkelijk het ook is, bewaar deze niet in de douche. Op deze manier gaan ze sneller roesten en gaat de kwaliteit achteruit. Zie je roestplekjes of vuil in het mesje? Gooi deze dan meteen weg.

Lees ook: ‘Nare geurtjes down under, waar komen ze vandaan?’

Voor het scheren

Voor dat je jezelf gaat scheren is het aan te raden om je huid de scrubben met een milde scrub. Op deze manier verwijder je al het vet, vuil en de dode huidcellen die voor huidirritatie kunnen zorgen. Neem een warme douche of bad om je poriën open te zetten. Je haartjes komen hierdoor los en zijn  makkelijker weg te scheren. Let op! Ga je je bikinilijn scheren en heb je dat een tijdje niet gedaan? Knip de haartjes dan eerst korter. Zo hoef je maar één keer over je gevoelige huid heen.

Tijdens het scheren

Je huid bij de bikinilijn en onder je oksels is heel gevoelig. Scheer daarom altijd met de haarrichting mee om ingegroeide haartjes te voorkomen. De groeirichting van haartjes is meestal naar beneden. Probeer ook eens scheerschuim om het mesje makkelijker over je huid te laten glijden. Geen scheerschuim in huis? Pak gerust de scheerschuim van je vriend of partner. Zorg er bij de bikinilijn wel voor dat dit niet in je vagina terecht komt. Dit kan de vaginale flora verstoren. Gebruik daarom altijd een ongeparfumeerde PH-neutrale scheergel.

Na het scheren

Spoel je huid na het scheren goed af met lauwwarm water en sluit af met koud water. Dit zodat de poriën weer sluiten. Dep de gescheerde huid daarna droog met een schone handdoek. Let op! Niet wrijven. Breng daarna op de droge huid een vocht inbrengende crème aan. Breng na het scheren ook niet meteen deodorant aan, maar wacht minimaal 10 minuten. Je huid heeft even de tijd nodig om te herstellen.

Bron: gezond.be

Gerelateerde artikelen