Nare geurtjes down under, waar komen ze vandaan?

We hebben allemaal wel eens last van een vreemde geur down under, helaas. Kan dat kwaad? Wij bespreken de meest voorkomende oorzaken en manieren om van de geur af te komen zodat jij je niet druk hoeft te maken over jouw intimates.

We hebben er allemaal wel eens last van: een naar geurtje in je intieme zone die je niet kunt verklaren. Gelukkig zijn er een heleboel (onschuldige) redenen waarom het iets anders ruikt down there dan je gewend bent. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken als je iets ongebruikelijks ruikt én weet hoe je van het geurtje af kunt komen.

Lees ook: ‘Wat kun je doen tegen een terugkerende blaasontsteking?’ 

1. Bacteriële infectie

Ruik je een lichte visgeur? Dan zou het kunnen dat je kampt met een bacteriële infectie. Een bacteriële vaginale infectie komt geregeld voor en kan door verschillende factoren worden veroorzaakt: van jezelf te veel wassen of geparfumeerd zeep gebruiken tot menstrueren, seks, anticonceptie, verschillende antibiotica en je dieet. Gelukkig is het makkelijk te verhelpen met een vaginaal medicijn, zoals een gel, die je bij de apotheek kunt krijgen.

2. Schimmelinfectie

Ook een schimmelinfectie brengt soms een afwijkende geur met zich mee. Dat is echter niet het meest opvallende symptoom waar je de infectie aan kunt herkennen, want een schimmelinfectie is vaak geurloos. Heb je last van irritatie en een brandend gevoel down under? En gaat dit ook nog gepaard met een lichte bierachtige geur? Dan heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. Met een vaginale zalf of tablet van de apotheek is ook deze infectie gelukkig makkelijk te verhelpen.

3. Je bent iets vergeten

Hoe gek het ook klinkt, het komt regelmatig voor dat vrouwen vergeten om hun tampons eruit te halen. Het kan natuurlijk ook dat je hem er te lang in hebt laten zitten. Als je een tampon te lang laat zitten, kan dat een infectie en vies ruikende afscheiding veroorzaken. Daarnaast kan het, bij langdurige infectie, ook leiden tot baarmoederpijn en koorts. De oplossing? Simpel: verwijder de tampon tijdig. Je kunt jezelf bijvoorbeeld helpen herinneren door een timer op je telefoon in te schakelen.

4. Je hebt iets anders gegeten dan normaal

Je hebt vast wel eens gehad dat je asperges, uien, ananas of iets anders met een sterke geur hebt gegeten en dat vervolgens ook down under rook. Dat kan komen omdat bepaalde voedingsmiddelen de geur van je zweet en andere lichamelijke vloeistoffen kunnen beïnvloeden. Het voordeel? Dit is compleet normaal en trekt vanzelf weer weg. Tenzij je natuurlijk nog meer van deze producten eet… ;-)

5. Je bent aan het menstrueren

Ruik je een metaalgeur? We hoeven je vast niet uit te leggen waar dat vandaan komt. Niet alleen zorgt het menstruatiebloed voor een metaalachtige geur, ook kan het ervoor zorgen dat de pH-waarde van je vagina wat afwijkt – lees, zuurder wordt – waardoor je een sterkere, niet zo frisse lucht zal ruiken. Ook dit geurtje verdwijnt gelukkig vanzelf weer zodra je niet meer menstrueert, dus no worries.

6. Je hebt onbeschermde seks gehad

Niet alleen menstruatiebloed kan de pH-waarde van je vagina beïnvloeden, ook sperma zorgt voor een hoger zuurgehalte. Daarnaast kan het, in combinatie met geparfumeerde reinigers, ook de groei van bepaalde bacteriën stimuleren. Voeg daar het zweten in bed en de lichaamsvloeistoffen van je bedpartner aan toe en je krijgt een mengelmoes van geuren na een intiem moment. Deze geuren blijven meestal kort hangen.

7. Je hebt een soa

Verschillende soa’s, zoals chlamydia en gonorroe, kunnen een aantal symptomen met zich meebrengen. Denk hierbij aan een brandend gevoel bij het plassen en een geelgroene afscheiding met een vreemd geurtje. Wat je er het beste tegen kunt doen? Ga langs de huisarts voor passend advies, waarschijnlijk krijg je antibiotica voorgeschreven om je van je probleem af te helpen.

8. Je draagt het verkeerde ondergoed

Draag je de laatste tijd voornamelijk synthetisch ondergoed? Of draag je slechts iets anders dan je gewend bent? Sommige materialen houden meer warmte en vocht vast en creëren zo de optimale omgeving voor bacteriën om te groeien. Is de onprettige geur ontstaan nadat je van ondergoed bent gewisseld? Dan is het wellicht een goed idee om weer terug te switchen naar de stoffen die je eerst droeg of even goed te kijken naar de stof van je nieuwe slipjes.

9. Je hebt gesport

Deze ligt waarschijnlijk voor de hand, maar net als je oksels kunnen ook je intieme delen flink gaan zweten tijdens een intensieve sportsessie en daardoor gaan ruiken. Die fijne slim-fit leggings die je draagt tijdens je workout helpen daar waarschijnlijk ook niet bij. De oplossing? Ga direct douchen na het sporten en vermijd (sterk) geparfumeerde body washes; water en milde reinigers werken prima.

10. Je hebt veel stress

Wanneer je gestrest bent, produceren je apocriene klieren (een van de typen zweetklieren in je lichaam) een melkachtige vloeistof. Als deze vloeistof zich mengt met de natuurlijke bacteriën in je vagina, kan het er wat anders ruiken dan normaal. Zodra de stress in je leven afneemt, zal ook het onprettige geurtje weer wegtrekken. Tijd dus om te ontstressen!

Bron: Womenshealthmag.com/uk

Gerelateerde artikelen