Untitled Design 84

Dit doe je tegen blaasontsteking

Heb je vaker last van een blaasontsteking? Met deze 4 oplossingen ben je wellicht beter bestand tegen deze vervelende kwaal.

1. Houd je blaas aan het werk

Veel blaasontstekingen zijn acuut. Het slijmvlies van de blaas is dan ontstoken, doordat er bacteriën in de blaas zijn gekomen die zich vervolgens snel hebben vermenigvuldigd. Bij een chronische blaasontsteking zijn er geen bacteriën aanwezig, maar is de blaas door een beschadiging constant ontstoken. Dit komt niet veel voor. Vrouwen met een blaasontsteking hebben bijna altijd last van een terugkerende acute blaasontsteking. Door je blaas ‘aan het werk’ te houden, zorg je ervoor dat bacteriën geen tijd hebben om te groeien.

Zo doe je het:

Houd je plas niet te lang op en plas je blaas goed leeg. Als de blaas te vol is of er urine in achterblijft, raakt het slijmvlies geïrriteerd en grijpen bacteriën hun kans. Drink verder anderhalf tot twee liter water per dag, zodat je je blaas als het ware doorspoelt.

Lees ook: urineverlies, dit kun je er tegen doen

2. Check je medicijnkastje

Soms ontstaat een blaasontsteking door een andere reden. Blaasstenen, een blaasverzakking, diabetes en bepaalde medicijnen kunnen de kans op ontstekingen vergroten.

Zo doe je het:

Onder andere de stoffen methenaminemandelaat en cyclofosfamide in medicijnen kunnen blaasontsteking veroorzaken. Overleg met je arts als je medicijnen slikt.

Lees ook: Ellen heeft de ziekte van Lyme

Medicijnen medicijnkastje ontstoken

3. Zorg voor een goede hygiëne

In de meeste gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën die normaal gesproken in de darmen voorkomen. Door bepaalde handelingen kunnen die bacteriën tussen je schaamlippen en in je plasbuis komen, en zo in je blaas belanden.

Zo doe je het:

Probeer binnen een kwartier nadat je seks hebt gehad te plassen. Bij het afvegen is het belangrijk dat je het toiletpapier of washandje van voren naar achteren veegt. Draag daarnaast schoon ondergoed gemaakt van ademend materiaal.

4. Drink cranberrysap

Uit diverse onderzoeken blijkt dat cranberry’s kunnen helpen blaasontsteking te voorkomen of sneller te genezen. Deze bessen bevatten namelijk proanthocyanidine (PAC), een stofje dat een soort beschermlaag op de blaaswand achterlaat, waardoor bacteriën zich niet aan de blaas kunnen hechten. En bacteriën die zich al hadden gehecht, worden losgeweekt.

Zo doe je het:

Het maakt niet uit in welke vorm je cranberry’s binnenkrijgt: je kunt ze eten, als een sapje drinken of capsules nemen. Kleine kanttekening: de resultaten van de onderzoeken lopen erg uiteen, doordat de hoeveelheid PAC’s per cranberryoogst anders is. Sommige cranberry’s zitten bomvol met het stofje, terwijl andere minder PAC’s bevatten. Het is nog onduidelijk hoeveel PAC’s er nodig zijn om daadwerkelijk bescherming te bieden.

Klik hier

Wanneer naar de huisarts?

Blaasontsteking gaat normaal gesproken vanzelf over. Heb je koorts of erg veel pijn, dan is het verstandig even langs je huisarts te gaan. Meestal krijg je een antibioticakuur. Maak die af om van je blaasontsteking komen.

Beeld Getty Images, Tekst: Mara Ruijter

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen