Herfst Huid Haar

Dit is wat de herfst doet met je huid en haar

De periode van de vallende blaadjes wordt vaak als schuldige aangewezen als het op huid- en haarprobleempjes aankomt. Maar is dit wel echt zo?

Het wisselen van seizoenen heeft wel degelijk impact op de status van je huid. Als het kouder wordt, wordt de lucht droger. Dit omdat koude lucht minder goed vocht kan vasthouden. Dit fenomeen heeft een duidelijk gevolg voor mensen met een van nature droge huid. Zij kunnen meer jeuk ervaren en aandoeningen als eczeem kunnen verergeren.

Lees ook: ‘In 6 stappen van je grauwe herfstteint af’

Een lauwe douche

Het is dus helemaal niet gek als je huid jeukerig aanvoelt in de herfst. Goed nieuws! Het is makkelijk om hier iets aan te doen.

  • Neem een korte douche en stel de temperatuur niet te warm in. Ga het liefste onder een lauwe douche.
  • Gebruik in plaats van normale douche schuim een douche olie. Een olie houdt de huid meer gehydrateerd dan zeep.
  • Na het douchen is het belangrijk om de huid goed te hydrateren met een crème. Bij de apotheek kan je informeren naar een crème die ontwikkeld is voor het vasthouden van watermoleculen.
  • Ervaar je veel jeuk probeer ervan af te blijven! Het kan ook helpen om je wat frisser aan te kleden of jezelf in te smeren met menthol. De huid zal op de jeukerige plekjes afkoelen

Haaruitval

Een wissel van seizoen kan er ook voor zorgen dat je meer haar verliest. De mens beschikt over honderdduizend haarzakjes. Elk zakje produceert één haartje. De groeicyclus duurt achthonderd dagen, hierna ontstaat er een rustfase van twee honderddagen. Na twee maanden begint dit proces weer opnieuw. Maar seizoenen kunnen invloed hebben op de cyclus.

Mensen verliezen net zoals dieren hun ‘zomerhaar’. Deze vorm van haaruitval is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Het is normaal dat je gemiddeld honderd haren per dag verliest. Het kan wel eens voorkomen dat je de ene dag 300 haren verliest en de andere dag 20. Merk je dat je haar na drie maanden niet goed terug groeit, er veel plukken uitvallen of je haar er ineens een stuk dunner uit ziet? Dan kan het verstandig zijn om je bloed te laten testen op eventuele vitaminetekorten!

Bron: nieuwsblad.be

Gerelateerde artikelen