Mooie Huid

6 geboden voor een mooie huid

De juiste skincare doet veel, maar voor een mooie, gezonde huid is meer nodig. Met deze 6 geboden straalt je huid als nooit tevoren.

Een mooie huid, dat willen we allemaal. In de wintermaanden is het nog extra belangrijk om goed voor je huid te zorgen om te voorkomen dat het te droog wordt. Beautyredacteur Carlijn geeft hele fijne tips om te zorgen voor een mooie huid.

1. Exfoliëren kun je leren

Regelmatig exfoliëren verwijdert dode huidcellen en houdt het huidoppervlak glad. Met een exfoliant op basis van fruitzuren of enzymen week je dode huidcellen los, zonder de huid te beschadigen. Zo houd je je poriën zuiver en ga je een doffe teint tegen. Nog meer winst: na het exfoliëren neemt je huid de werkzame stoffen uit skincare beter op.

2. Antioxidanten op het menu 

Door onder meer roken en zonnen komen er vrije radicalen in je huid. Deze agressieve stofjes kunnen celschade en vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Antioxidanten beschermen je huid hiertegen. Die vind je in serums en crèmes, maar ook van binnenuit zijn ze waardevol. Van vitamine C en E, polyfenolen en sporenelementen als zink en seleen is bekend dat ze je huid kunnen beschermen. Zet dus vaker blauwe bessen, kersen, walnoten, groene thee en tomaten op het menu en versterk het beschermende effect met een vitamine C-serum.

3. No smoking, please

Een droge, doffe huid en lijntjes rondom de mond: het zijn de tekenen die verraden dat iemand rookt. Nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het bloed aanwezig is. Dit zorgt voor een grauwe teint. Ook breekt de huid collageen en elastine sneller af – stofjes die juist zo nodig zijn voor een stevige, gladde huid. De bekende rokerslijntjes ontstaan door het veelvuldig aanspannen van de spieren rondom de mond, bij het nemen van trekjes van de sigaret. Stoppen met roken wordt al na een maand beloond met een gezondere teint. De moeite waard, toch?

Lees ook: De perfecte skincare routine stappen voor de ochtend en avond

Mooie Huid 2

4. Elke dag SPF

90 procent van huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon. SPF beschermt je huid tegen de uv-stralen die verantwoordelijk zijn voor rimpeltjes en pigment- vlekken. Zelfs met de zon achter een dik wolkenpak is het voor een mooie huid geen overbodige luxe om elke dag te smeren met SPF 20 of hoger. Geen zin in een volle zonnebrandcrème? Een moisturizer met SPF is luchtiger van textuur en heeft hetzelfde effect.

5. Matig met suiker

Klinkt eng, maar het is echt waar: je huid kan versuikeren. Wanneer je veel suiker eet, vindt er in de huid op den duur glycatie plaats. Dit is een proces waarbij suiker zich bindt aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hard, waardoor de huid zich niet meer goed kan herstellen. Ook wordt die minder stevig en vol wanneer het collageen versuikert. Hoe minder suiker je binnenkrijgt, hoe kleiner de kans op glycatie.

6. Double double cleansing

Een mooie huid begint bij reiniging, 2 keer per dag. En dan het liefst in 2 stappen (double cleansing) zodat je zeker bent van een écht schone huid. Een goede combinatie is een reinigingsolie, -melk of -balsem, gevolgd door face wash of cleansing gel.

Tip van de redactie

Deze Carmen gezichtssauna zorgt ervoor dat je een schone, gereinigde huid krijgt! Wanneer je je gezicht stoomt gaan je poriën open, waardoor het vuil de poriën zal verlaten. Doordat het vuil uit je poriën is, zullen mee-eters en puistjes minder snel voorkomen en zelfs verdwijnen. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé