oorzaken-huidschilfers-oplossingen

5 oorzaken van huidschilfers en hun oplossingen

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: de zon schijnt en je vergeet je in te smeren. Vervolgens eindig je de dag zo rood als een kreeft. Maar wat erna komt is misschien nog wel ongemakkelijker dan je verbrande huid zelf; je huid begint te schilferen en te vervellen. Maar is verbranden de enige oorzaak waardoor je huid kan gaan schilferen? Nope! Dit zijn 5 andere oorzaken van huidschilfers en hoe je ze oplost.

1. Je hebt last van een droge huid

Heb je last van een droge huid? Je bent niet de enige. Er zijn een hoop verschillende redenen voor een droge huid. Zo kan je huid niet genoeg natuurlijke oliën bevatten, beïnvloed worden door het weer of misschien bevind je je wel in een omgeving met een lage vochtigheidsgraad. Gelukkig kan je hier ook iets tegen doen! Exfolieer je huid regelmatig met een zachte scrub om de dode huidcellen van je huid te scrubben en de huid eronder sneller te laten genezen. Ook werkt het goed om een vochtinbrengende creme te gebruiken na een scrub zodat je huid een extra beschermlaagje krijgt. Exfolieer je huid vooral niet te vaak: 1 a 2 keer per week is meer dan genoeg! Te vaak exfoliëren kan je huid namelijk irriteren, waardoor je huid nog meer zal gaan schilferen.

Lees ook: ’13 tips om jouw roodverbrande huid te redden

2. Je kampt met eczeem

Heb je naast huidschilfers ook last van een rode en jeukende huid? Dan heb je wellicht eczeem. Eczeem is een huidaandoening waarbij je huid geen ceramiden die huidcellen bij elkaar houden aanmaakt. Helaas is dit een huidaandoening die niet uit zichzelf verdwijnt. Om eczeem zo goed mogelijk te bestrijden is het belangrijk om je huid dik in te smeren met een vettige crème. Zulke crèmes zorgen er namelijk voor dat de huid goed wordt beschermd tegen het weer en andere factoren van buitenaf.

3. Je hebt psoriasis

Een andere huidaandoening die kan leiden tot een extreem droge en geïrriteerde huid is psoriasis. Deze aandoening is relatief zeldzaam: maar drie procent van de populatie heeft deze aandoening. Je kan hem herkennen aan een zilverachtige droge en jeukende huid, vooral op plekken als ellebogen en knieën. Om erachter te komen of je gewoon een extreem droge huid hebt of misschien wel last hebt van psoriasis kan je het beste even een bezoekje brengen aan de dermatoloog.

4. Je gebruikt verkeerde huidverzorgingsproducten

Kom je maar niet van die schilferige huid af hoeveel crèmes je ook blijft smeren? Focus je dan niet op je huid zelf, maar op je verzorgingsproducten. Misschien vind je daar wel de boosdoener. Ook kan je huid reageren op het wasmiddel wat je gebruikt. Kijk daarom eens of je een zachte en hypoallergene producten kan scoren, zoals gezichtsreiniger, vochtinbrengende crème en wasmiddel. Heb je geen zin om (meer) geld neer te leggen voor wat extra verzorgingsproducten? Neem dan eens een kijkje in je koelkast. Yoghurt is namelijk een product met natuurlijke zuren, die de omloop van je huidcellen stimuleren. Niet alleen lekker, maar ook handig!

5. Contactdermatitis

Krijg je na een lange wandeling buiten ineens uitslag op je armen? Dat zou veroorzaakt kunnen zijn door brandnetels of andere planten of elementen die je huid kunnen irriteren. Maar het kan ook het resultaat zijn van contactdermatitis. Dit kun je namelijk oplopen door een allergeen in de lucht en is redelijk besmettelijk. Voordat je dus je arm openkrabt van de jeuk is het verstandig om er even naar te laten kijken door een dermatoloog. Deze kan je dan eventueel een steroïdezalf voorschrijven die de jeukende, schilferende plek kan verhelpen. Pas goed op je huid!

Bron: Womenshealthmag.com

Gerelateerde artikelen