tips-rood-verbrande-huid-redden

13 tips om jouw roodverbrande huid te redden

Heb je net een dagje op het strand doorgebracht, blijk je helemaal verbrand te zijn als je thuiskomt… En pijn dat het doet! Gelukkig zijn er een aantal tips die je kan gebruiken om verlichting te vinden. Deze 14 tips kunnen jou helpen om jouw roodverbrande huid te redden, trust us.

1. Neem een koude douche

Als je huid in de fik staat, is een hete douche nemen het laatste wat je wil doen. Douchen met heet water zorgt ervoor dat je huid essentiële oliën verliest, waardoor hij nog droger en gevoeliger kan worden. Door je met koud water te wassen, koel je gelijk je huid. Voelt dit nog te heftig op je verbrande huid? Kies er dan voor om een bad met water op kamertemperatuur te nemen.

2. Gebruik vooral geen zeep

De reden waarom je huid zo strak aanvoelt als hij verbrand is, is omdat het vocht uit je huid is verdwenen. Hierdoor wordt je huid droog. Daarom is het belangrijk om geen zeep op de verbrande plekken te gebruiken; zeep heeft een uitdrogend effect op je huid.

3. Kies voor een vochtinbrengende crème

Het belangrijkste is dat je huid weer vocht in zich opneemt, zodat hij kan herstellen. De beste manier om dat te doen is om een vochtinbrengende crème op een vochtige huid te smeren. De crème kan zowel ontstekingen tegengaan als een kapotte huid verzorgen.

4. Koel met aloë vera

Onderzoek wijst uit dat aloe vera het helen van eerste- en tweedegraads verbrande huid kan versnellen. Ook heeft het een verkoelend effect op de huid. Zorg dat je de aloë vera aanbrengt op een vochtige huid. Voor het ultieme effect kan je de gel van de plant het beste een aantal keer per dag aan te brengen.

5. Probeer een zalf met hydrocortison

Als je op zoek bent naar onmiddelijke verlichting van jeuk, is een zalf met 1% hydrocortison je beste vriend. De zalf zal zwelling en pijn verminderen en je weerhouden van het openkrabben van de jeukende plekken. Klinkt goed, toch?

6. Neem een bad met wat bleek

Heb je net aan je tan gewerkt, ga je jezelf weer bleken. Alhoewel het onlogisch klinkt, kan een beetje bleekmiddel wel helpen tegen een verbrande huid. Je hebt voor dit bad maar 60 milliliter bleek nodig in een vol bad. Dit zorgt ervoor dat je bad een kleine hoeveelheid zuur bevat, wat zorgt voor de bestrijding van infecties. Het helpt dus niet alleen met het verkoelen van de verbrande plekken, maar zorgt er ook voor dat ze niet ontsteken. Win-win!

7. Breng een zalfkompres aan

Als je huid ernstig verbrand is, kunnen er soms blaren op opstaan of kan je gaan vervellen. Zit of peuter er dan vooral niet aan. Ook is het belangrijk om de blaren niet door te prikken. Door de blaren te laten zitten, kan de huid eronder goed helen. Zo verklein je ook de kans op ontstekingen. Een zalfkompres is gevuld met vaseline wat normaal gesproken wordt gebruikt op zweren en brandplekken en irritatie vermindert. Zeker de moeite waard, dus!

8. Neem een pijnstiller

Als je brandplek je veel ongemak en pijn oplevert, overweeg dan een pijnstiller in te nemen, zoals ibuprofen. Dit is een ontstekingsremmer die je gewoon bij de drogist of supermarkt kan halen. Neem deze het liefst wel bij een maaltijd om maagirritaties te voorkomen.

9. Investeer in een leuke zonnehoed

Naast het behandelen van verbrande huid is het minstens zo belangrijk dat je voorkomt dat het erger wordt. Veel mensen denken na het zien van een rode gloed op de huid dat er niks meer aan te doen en omarmen daarom hun verbrande huid om zo toch nog die beachy look te krijgen (vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje). Maar niks is minder slim. Je kan het beste zo snel mogelijk uit de zon gaan en je huid laten rusten. Bij een zeer verbrande huid is het zelfs beter om voorlopig helemaal niet meer in de zon te gaan zitten. Aangezien de meeste vakantiegangers hier niet op zitten te wachten, is de beste (en misschien zelfs wel de leukste) optie investeren in een goede zonnehoed. Kies voor eentje van canvas om de huid goed te beschermen tegen de zon.

10. Gebruik een icepack

Dit is een fijne korte termijnoplossing. Een icepack verkoelt je huid meteen. Dat komt doordat de zenuwen die pijn aangeven in je hersenen ook temperatuur meten. Door de koudere temperatuur van het icepack zakt dus ook de pijn.

11. Drink genoeg water

Als je verbrandt ben, kan je uitdrogen, omdat het vocht in je lichaam naar de oppervlakte van je huid wordt getrokken en zo de rest van je lichaam uitgedroogd achterlaat. Dat kan overigens ook door een dagje in de zon te zitten zónder te verbranden. Dus drink voldoende water, zowel tijdens het zonnen als in de dagen erna, om te zorgen dat je geen zonnesteek oploopt.

12. Vermijd huidirriterende producten

Breng geen producten aan op je verbrande huid die lidocaïne en benzocaïne bevatten. Sommige mensen reageren niet goed op deze producten, waardoor hun huid gaat ontsteken en nog onprettiger aan gaat voelen. Vermijd ook lotions met anti-aging ingrediënten

13. Maak een cocktail van verkoelende producten

Heb je één verbrande plek omdat je vergeten bent je daar in te smeren of kon je er nét niet bij? Een koud kompres met een verkoelend smeerseltje erop kan daarbij helpen. Hou een washandje met een mix van koude melk en ijswater tegen de plek aan totdat de plek niet meer verbrand aanvoelt.

Bron: Womenshealthmag.com

Gerelateerde artikelen