New Year Fresh Start On Notebook With Laptop Over Work Desk

Zo houd je je wél aan je goede voornemens

Maak jij ze ook ieder jaar, maar vind je het lastig ze vol te houden? Misschien benader je je voornemens wel helemaal verkeerd! Denk eens aan deze tips. Want voornemens moeten wel een béétje leuk blijven, hoor…

We praten je graag een beetje moed in. Want voornemens maken én je eraan houden, dat is nog best een kunst.

Realistisch

Houd je niet zo van sporten en heb je je voorgenomen in 2021 dan tóch die (al dan niet virtuele) marathon te gaan lopen? Waarom eigenlijk… begin klein, bescheiden en bouw dat liever op. Veel goede voornemens sneuvelen vér voor de finish in zicht is, omdat je stiekem zelf ook best weet dat ze niet zo haalbaar zijn. Op wereldreis terwijl je ook net een nieuwe job hebt geaccepteerd? Dan zou jouw voornemen kunnen zijn: beter leren plannen. In plaats van ook meteen die wereldreis te willen.

Lees ook: ‘5 manieren om tussen Kerst en Oud & Nieuw aan je gezondheid te werken

Partner in crime

(Bijna) alles is leuker met z’n tweeën. Als je dan toch meer wilt gaan bewegen, je schuur eindelijk wilt opruimen of graag meer boeken wilt lezen, doe dat dan sámen. Een mini-boekenclub oprichten bijvoorbeeld, combineert je voornemen met een dosis gezelligheid. En aangezien we in 2020 allemaal massaal gingen wandelen, is er in 2021 ook vast weer een vriendin, buurvrouw of collega die graag die stappen met je zet. Extra voordeel van een voornemenpartner: smoesjesfilter. Je pept elkaar op om toch te gaan. En prikt na verloop van tijd door die welbekende smoesjes om iets niet te (willen) doen heen.

Professional

En natuurlijk is er he-le-maal niets mis met écht doorpakken. Ben jij nog een roker en moet daar maar eens een einde aan komen. Of zijn er angstgevoelens bij jou getriggerd door alle ellende in 2020? Werken aan je gezondheid en daar een professional, zoals een coach, arts of diëtist voor in de arm nemen is natuurlijk een topvoornemen. Een cadeautje aan jezelf voor de langere termijn. En ook hierbij is belangrijk: zet kleine, behapstukbare stapjes. Je hoef niet voor 1 februari van al je verslavingen af te zijn, 10 kilo te zijn afgevallen en mentaal weer lopen als een gesmeerde klok. Take your time.

Meest voorgenomen

Grappig, dit zijn de vaakst ‘voorgenomen’ dingen, onder Nederlanders:

  • Meer bewegen
  • Minder stress
  • Afvallen

Ook populair zijn:

  • Beter sparen/zuiniger zijn
  • Meer tijd voor mezelf maken
  • Minder alcohol drinken

Beeld: Getty Images

Gerelateerde artikelen