Placeholder

Vermoeidheid | Heb jij voldoende energie?

Heb je last van vermoeidheid? Hormoon Leefstijl coach Angelien geeft tips om door middel van voeding meer energie te krijgen.

 

Wij zeiden vroeger thuis “ik heb de piep leeg” als we moe waren. Niks mis mee, met een keer moe zijn. Zelfs helemaal oké na een dag hard werken of flink sporten. Maar iedere dag last hebben van vermoeidheid is niet oké. Er moet een balans zijn tussen inspanning en ontspanning, vermoeidheid en energiek zijn. Maar wat ik vaak hoor, en ik herken het van mijzelf, is: “ik ben al moe als ik ‘s morgens opsta” of “als ik thuis kom (of als de kinderen in bed liggen) kom ik niet meer van de bank af” en “ik wil wat gaan ondernemen, maar voel me zo futloos”.

Oververmoeide duizendpoot

We hebben het druk, er komen veel prikkels binnen en we staan de hele dag aan. Jij bent vaak een duizendpoot.

Welke activiteiten herken je?

  • Een goede moeder zijn
  • Werken
  • Mantelzorg
  • Een leuke vriendin/partner zijn
  • Op school helpen
  • Vrijwilligerswerk
  • Kok
  • Huishoudster
  • Planner (tandarts, cadeautjes kopen voor verjaardagen)
  • Ouderavonden
  • Hond uitlaten
  • Sporten
  • Social media
  • Televisie kijken

En daar komt nog bij: hormoonschommelingen, menstruatie, zwangerschap, overgang en ga zo maar door. Schrijf gedurende een week eens op waar je de hele dag mee bezig bent. En dan ook echt alles opschrijven!

Lees ook: Met deze 5 tips ga jij energiek het voorjaar in!

 Wat zou er anders kunnen?

 “Ja maar het moet allemaal gebeuren toch?” Ik ken het, ik deed het zelf ook en dacht ook dat het niet anders kon. Ik bedacht mezelf dan “Ik ben nu zo moe, het moet anders! Ik ga sporten, gezonder eten en minder doen!” En voordat ik het wist was het weer maandag, stapte ik weer in diezelfde sneltrein en deed weer wat ik altijd deed… Toch kan het wel anders, neem die stap.

Energie planner

Hoe krijg je meer energie? Maak een lijst van wat je gedurende de week de hele dag doet. En schrijf dan ook echt alles op (schrik niet van deze lijst). Ook bijvoorbeeld tanden poetsen 8.00 tot 8.10, Facebooken 12.00 tot 12.15, boodschappen doen enz. Echt alles.

Vervolgens ga je wegstrepen waar je mee zou kunnen stoppen of wat je zou kunnen delegeren. Kijk welke activiteiten genoeg zijn voor 1 dag. Die lijst moet kort zijn. Vul de lijst ook met energiegevers: even niets doen, een wandeling maken. Plan dit in!

Schrap suiker

En dan moet je ook nog gezond eten en koken… Jaaaa, want ongezond eten neemt je energie weg, dus deze cirkel moet je doorbreken zodat je energie krijgt! Met name suikers (snelle koolhydraten) zijn energieslurpers. Leer waar deze in zitten, want we worden voor de gek gehouden door de voedingsmiddelenindustrie.

Deze suikers zorgen voor bloedsuikerpieken en -dips en in die dip krijg je weer honger en ga je weer eten. Eet vooral veel verse producten, daar zitten geen toegevoegde suikers in. Door de vezels die erin zitten blijft de bloesuikerspiegel stabiel.

Voeding

Voel je lichaam aan bij wat je eet. Het kost heel veel energie om je immuunsysteem te overbelasten. Door gevarieerder te eten, is er minder overbelasting, dus minder moeheid.  Het gezonde voedsel kan dan veel energie opleveren.

Lees ook: Krijg jij wel genoeg jodium binnen?

Vitamines, mineralen en spoorelementen

Gevarieerd en veel groenten eten is altijd belangrijk, maar zeker wanneer je tekorten hebt van vitamines, mineralen en spoorelementen. Heeft je lichaam ook een energietekort? Denk dan aan de B vitamines, ijzer en vitamine D. Maar het hele plaatje moet kloppen dus ook hiervoor geldt gevarieerd en gezond eten.

Vitamine D

Het is net winter geweest, dus ga lekker veel naar buiten als het mooi weer is. Eet veel groenten en ook kruiden. Ook supplementen zijn een aanvulling, maar laat je hierin adviseren.

Bewegen

Moet ik ook nog gaan sporten? Nee, dat hoeft niet maar dat mag zeker. Misschien krijg je er zelfs zin in als je niet meer zo moe bent. Doe iets wat je leuk vindt, bijvoorbeeld dansen, boksen of wandelen. Je kunt altijd bewegen. Neem vaker de trap in plaats van de lift. Heb je een zittende baan? Zorg dan dat je ieder uur opstaat en in beweging komt. Heb je werkpauze? Ga buiten wandelen.

Slapen

Heel belangrijk voor je energie: ga op tijd naar bed! Slaap 7-8 uur per nacht. Hoe is je slaapkwaliteit? Slaap je goed in? Slaap je aan 1 stuk door? Stop ‘s avonds op tijd met op je telefoon te kijken en zet de laptop op tijd uit. Door het “blauwe licht” van je laptop kan het lichaam moeilijk het slaaphormoon melatonine aanmaken. En dan is het lastig om goed te slapen.

Lees ook: Waarom droom je soms wel en soms niet?

Knuffelen

Ja, doe dit veel! Ja, ook als je moe bent. Dit kan met je partner, je kinderen, je huisdier, een vriendin of een ouder. Dan maakt het lichaam het hormoon oxytocine aan en dat remt het stresshormoon cortisol.

Water drinken

Drink voldoende water. Veel mensen drinken te weinig water daar daar kun je moe van worden. Er moet voldoende vocht zijn om goed te kunnen functioneren. Ik adviseer anderhalf tot twee liter water per dag. Sport je en/of zweet je veel dan mag het meer zijn. Teveel is ook niet goed, dat overbelast weer. Ongeveer 30 ml per kilo is voldoende.

Lees ook: Dit is hoeveel water je per dag zou moeten drinken

Trage schildklier

Laat indien nodig de schildklierfunctie checken. Een symptoom zoals vermoeidheid kan ook komen door een traag werkende schildklier. We kijken dan wel eerst of er meer symptomen aanwezig zijn, maar je moet er bij vermoeidheid wel naar kijken. Zeker als de andere genoemde oorzaken (gezonde voeding, stress, slaap enz) goed gaan.

Overgewicht

Bij overgewicht is afvallen het advies. Ook is het belangrijk dat er naar de oorzaak van het overgewicht gezocht wordt. Dat kunnen er vele zijn. Die extra kilo’s moet je de hele dag meedragen. Gevolg hiervan is dat je vaak minder gaat bewegen, en er in het buikvet laaggradige ontstekingen ontstaan die weer extra energie kosten.

Lees ook: Heb jij de hele dag zin in eten? Misschien heb je leptine resistentie

Heb jij veel last van vermoeidheid? Ben jij vaak futloos, wil jij dit anders en kun jij bij bovenstaande tips wel wat hulp gebruiken?

Informeer dan naar de mogelijkheden door een berichtje te sturen naar info@angelien-gezondheidscoach.nl