Untitled Design 56

De hele dag zin in eten? Dan ligt dat misschien hier aan…

Ben jij iemand die de hele dag wel kan eten? De Santé leefstijl coach Angelien legt wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn.

Vind je het moeilijk om eten niet te nuttigen wanneer je het ziet? Kun je niet uit een tankstation lopen zonder een koek, mars of snoep mee te nemen? Geen traktatie bij de koffie weerstaan? Dan ben jij onverzadigbaar en dat komt o.a. doordat je hormoon leptine niet goed werkt. Er is sprake van leptine resistentie.

Leptine

Het hormoon leptine wordt na iedere maaltijd aangemaakt in de vetcellen en heeft als functie om te meten en te signaleren hoeveel vet er opgeslagen ligt in het lichaam. Onze hersenen krijgen een signaal of er genoeg energie is, zodat bepaalde functies uitgevoerd mogen worden. Zo hebben we energie nodig om te leven, om onze organen te laten werken en om onze dagelijkse dingen te doen. Bij ziekte, zoals bijvoorbeeld griep, moet het immuunsysteem geactiveerd worden en hebben we extra energie nodig. Hebben we te weinig energie dan bestaat het gevaar nog zieker te worden en dat er te weinig herstel plaatsvindt.

Energiepiek

Tijdens de extra energiepieken krijgen we een enorme toename van leptine productie in de vetcellen. De grote vraag is of er genoeg energie in voorraad is om bijvoorbeeld een flinke koortsreactie teweeg te brengen om de griep te bestrijden. Normaal gesproken wordt er nu een heleboel energie, glucose, vrijgemaakt voor het immuunsysteem en moeten de andere organen het tijdelijk even met minder doen. Je bent dan moe, hebt geen eetlust, geen energie, bent koortsig, ziek, zwak en misselijk, tot de griep bacterie kapot gemaakt is. Dat is een normaal systeem! Het is één van de strategieën van het lichaam om veel energie te sprokkelen voor het afweersysteem dat langdurig actief geworden is. Dit gaat goed als er balans in zit, maar stel je hebt bijvoorbeeld last van chronische stress door ongezond eten, medicatie, emoties, te hard werken enz. Dan is er ook chronisch een te hoge leptine aanmaak door de vetcellen en krijg je leptine resistentie. Je cellen zijn ongevoelig geworden voor leptine (misschien ken je insulineresistentie of antibiotica resistentie, nou dat dus). Het resultaat hiervan is dat je te veel eet en altijd een hongergevoel hebt, er is geen rem meer. Je krijgt geen seintje “Ik zit vol, het is genoeg”.

Disbalans

Wanneer er te weinig energie is, bijvoorbeeld bij te weinig eten (anorexia), krijgen de hersenen een seintje dat er te weinig energie voorradig is. Er is sprake van disbalans. Het lichaam reageert hierop door bijvoorbeeld haaruitval of het uitblijven van de menstruatie blijft uit. Het lichaam moet een keuze maken waar de energie heen gaat, en dat is eerst naar de vitale organen die we nodig hebben om te blijven leven.

Klachten

De klachten die ontstaan door leptine resistentie zijn o.a:
• Overgewicht
• Prikkelbaarheid
• Stemmingswisselingen
• Snaaizin
• Vermoeidheid
• Slapeloosheid

Leptine resistentie herstellen

Het goede nieuws is dat je met het aanpakken van je leefstijl cellen weer gevoelig kunt maken voor het hormoon leptine. Dit doen we door te onderzoeken waar jouw stress oorzaken zitten: voeding – stress – bewegen – mindset, waar zitten jouw verbeterpunten?

ModeMode

Stress is te verminderen door je lichaam te voeden met gezond eten in plaats van te vullen met eten waar geen voedingsstoffen in zitten. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of jij alle voeding kunt verdragen, misschien heb jij een intolerantie, wat veel energie kost. Ook een balans tussen werk, thuis en gezin is belangrijk. Hoeveel ballen moet je hoog houden? Zou je wat ballen af kunnen geven of wat minder hoog gooien? Beweeg je wel voldoende of zit jij veel?  Leptine is maar 1 hormoon en we hebben er meer dan 100. Deze zorgen dat alle systemen goed verlopen. Laten we hier dus goed voor zorgen!

Beeld: GettyImages

BESTEL HIER