jodium voeding

Jodium | Krijg jij er genoeg van binnen?

Eet jij geen brood? Hoe kom jij aan je jodium? Dit is de vraag die Hormoon Leefstijl coach Angelien altijd aan haar cliënten stelt.

 

Het binnenkrijgen van dit sporenelement is zo belangrijk. Moet je daarvoor brood eten? Nee dat hoeft niet.

Waarom heb je jodium nodig?

Jodium is een spoorelement dat we binnen krijgen via onze voeding. Het is erg belangrijk voor de gezondheid: het is nodig voor de productie van schildklierhormonen, een normale groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de zenuwgeleiding. Enorm belangrijk dus ook voor de ontwikkeling van kinderen en voor zwangere vrouwen.

Te kort aan jodium

Ons hele lichaam heeft het nodig. Een tekort kan leiden tot:

  • Vergroting van de schildklier (struma)
  • Vertraagde schildklierfunctie
  • Groeiachterstand bij kinderen
  • Verminderde mentale ontwikkeling
  • Groter risico op miskramen
  • Aangeboren schildklier problemen

Ook blijkt dat er een verband is tussen een jodiumtekort en mensen met insulineresistentie en/of een te laag gehalte aan het stresshormoon cortisol bij bijvoorbeeld een burn-out. Daarnaast zou een jodiumtekort kunnen leiden tot een verhoogde oestrogeenproductie, maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Een jodiumtekort kan lang onopgemerkt blijven omdat de schildklier veel jodium in ons lichaam op kan slaan. Zo zit het ook in ons klierenstelsel: borsten, prostaat, zweetklieren, eierstokken en hersenen.

Brood

In brood zit jodium omdat de Nederlandse bakkers, in opdracht van de overheid, voor het bakken van hun brood zout gebruiken waaraan het is toegevoegd. De reden hiervoor was dat mensen te weinig jodium binnenkregen en daardoor een verdikte, slecht werkende schildklier ontwikkelden (krop).

Tegenwoordig eten veel mensen geen of weinig brood vanwege koolhydraten en/of gluten. Bij mijn cliënten kijk ik naar de klachten (o.a. energie, darmen, huid etc.) en zie dat veel klachten verminderen door het weglaten van gluten. Koolhydraten en vezels haal ik ook liever uit andere voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabieler houden. Een goed brood met jodium is Yam zuurdesembrood (oranje wikkel), deze is glutenvrij. Sommige mensen kiezen voor biologisch brood, maar hier zit ook vaak geen jodium in. Kijk daar dus even goed naar. Heb je geen klachten en wil je af en toe brood eten? Neem dan grofvolkoren brood.

Lees ook: 6 ideeën voor broodvervangers

Overige voedingsmiddelen met jodium

Onderstaande opsomming geeft het jodiumgehalte aan in mcg per 100 gr. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 microgram. Voor zwangere vrouwen is het advies 175 mcg. Vrouwen die borstvoeding geven mogen 200 microgram jodium per dag gebruiken. Kinderen tot 9 jaar ligt de ADH tussen de 50 en de 120 mcg.

  • Keltisch zeezout: kijk op het potje zit verschil in
  • Nori per 100 gr 250 mcg
  • Kombu 100 gr 433000 mcg
  • Een theelepel JOZO-zout met jodium (2 gram) bevat 100 mcg
  • Zeewiervlokken: kijk op verpakking
  • Kelp 1 gram (is ongeveer 1/2 theelepel) 1350 mcg. Maar let op hier kan ook verschil in zitten altijd kijken!

Lees ook: Hoe zit het met de jodiumtabletten?

Ben je bekend met schildklierproblemen en gebruik je hiervoor medicatie? Of gebruik je medicatie zoals bloedverdunners?  Gebruik dan niet zomaar grotere hoeveelheden jodium, maar overleg dan altijd eerst met een deskundige. Zwangere vrouwen is het aan te raden om bijvoorbeeld een multivitamine te slikken met jodium.

Wil je meer informatie en tips over o.a. hormonen kijk dan op de website van Angelien.

 

Beeld: Unsplash