Yogamat Relax Vrouw yoga

Mediteren voor beginners: welke vorm past bij jou?

Wil je beginnen met mediteren, maar heb je geen idee welke vorm van meditatie (ja, er zijn meerdere vormen) je wilt doen? Misschien past een van deze vormen bij jou?

Zenmeditatie

Bij zen-meditatie draait alles om focus en concentratie. De bedoeling is dat je door de stilte inzicht krijgt in wie je bent en wat je voelt. Houd je ogen open met een zachte focus en richt je op een vast punt. Adem ondertussen rustig via je buik.

Lees ook:3 redenen om ’s ochtends te mediteren

Telmeditatie

Tel elke uitademing zachtjes in je hoofd. Ga door tot tien, waarna je weer bij één begint.

Mindfulnessmeditatie

Bij het beoefenen van mindfulness kom je in het hier en nu, waardoor spanning en stress (die vaak op het verleden of de toekomst gericht zijn) de kans krijgen om te verminderen of zelfs helemaal oplossen. De eerste stap naar mindful zijn zet je door je zintuigen te openen. Luister naar ­geluiden, voel het kussen onder je ­billen, observeer de geuren om je heen.

Bodyscanmeditatie

Ga liggen en ‘scan’ je lichaam rustig van top tot teen. Kom je spanning tegen? Laat die dan bewust wegvloeien. Dat doe je door te gaan zitten of liggen en je spierengroepen één voor één bewust kort aan te spannen en los te laten. Deze techniek heet progressieve relaxatie.

Geleide meditatie

Bij een geleide meditatie volg je de stem van een persoon die je door de meditatie begeleidt. Eigenlijk hoef je niks te doen, behalve focussen op de stem. Dat kan de drempel iets lager maken om aan mediteren te beginnen; je weet namelijk precies hoe lang de meditatie duurt en wat je mag doen. Yoga nidra is een voorbeeld van een geleide meditatie. Je gaat comfortabel zitten of liggen, zet je koptelefoon op en laat je heerlijk meevoeren op een nidra-reis. Gebruik een app, podcast of YouTube-video en volg de instructies.

Meditatiecursus

Handig als je nog vragen hebt en onder begeleiding wilt oefenen.

Tip van de redactie

Holi yogamat
Yogamat Sante1
Bestel hier

Gerelateerde artikelen